Motion till riksdagen
2011/12:Sk355
av Hans Olsson (S)

Avveckla papperskvittot


S21100

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avveckla papperskvittot.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att köpare alltid ska intyga köpet.

Motivering

Den 1 januari 2010 trädde kassaregisterlagen i kraft för att motverka skattefusket. Enligt lagen måste alla som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning för minst 171 600 kronor per år, ha ett certifierat kassaregister. ?I och med lagstiftningen har Skatteverket möjlighet att göra oannonserade besök och kontrollera att allt bokförs. Ett problem är att bara fyra av tio alltid tar kvitto vid exempelvis restaurangbesök eller blomsterköp. Även om säljare måste ge kvitto, efterfrågas det inte alltid av konsumenten, vilket kan medföra att säljare struntar i att bokföra köpet. Den låga andelen kvittotagare kan alltså gynna det redan utbredda skattefusket i kontanthandeln, enligt Skatteverket.

Att människor inte tar kvittot har att göra med att vi inte vill ha den lilla papperslappen, inte minst då köpet rör små summor. De som valt att handla med kort har inte valt bort penninghanteringen för att fortsätta syssla med papperslappshantering. Vare sig kunden vill ha det eller ej så skrivs idag också papperskvittot ut, vilket känns som slöseri.

Båda problemen känns egendomliga mot bakgrund av dagens teknik. Vid kontant betalning borde kunden kunna kvittera köpet genom en enkel knapptryckning på någon dosa eller liknande varvid köpet bekräftas i kassaregistret. Vill sedan kunden ha ett papperskvitto så skrivs det ut. Säljaren har rimligen ingen användning för papperskvittot eftersom transaktionen måste kunna registreras och bevaras elektroniskt.

Jag efterlyser en teknik som gör det möjligt att kvittera elektroniskt och därmed göra papperskvittot obehövligt. Nödvändiga lagändringar kopplade till tekniken får göras. Bland annat skall kunden alltid bekräfta ett köp, vilket borde försvåra bokföringsbrott.

Den risk som därefter finns kvar är förstås att säljaren elektroniskt manipulerar sitt kassaregister för att kunna strunta i att bokföra köp. Jag föreställer mig att kassaregistren måste ha en sådan teknisk utformning att manipulationer försvåras. Därutöver kommer Skatteverkets oannonserade kontrollbesök.

Stockholm den 4 oktober 2011

Hans Olsson (S)