Motion till riksdagen
2011/12:Sk341
av Penilla Gunther (KD)

Turismen och de olika momssatserna


KD774

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det bör utredas om man kan harmonisera momssatserna inom turismens fyra huvudkategorier mat, logi, aktiviteter och transport.

Motivering

Turismens fyra grundpelare består av att äta, göra, bo och resa, enligt turismvetenskapen. Det borde vara en viktig del i arbetet med regelförenkling för företagen inom turismsektorn, att fastställa vilka verksamheter som ska definieras att tillhöra turismens olika delar, så att momssatserna kan harmonieras.

Dagens system med olika momssatser är krångligt, byråkratiskt och missgynnar de mest arbetsintensiva delarna av den för Sverige alltmer betydelsefulla besöksnäringen, som i dagsläget omsätter mer än fordonsindustrin i landet.

Det är inte lätt att vara företagare, eller förening på landsbygden, där turismen som näring uppmuntras, men där regelverket inte underlättar arbetet. Guidade turer till fots, cykel eller kajak är upplevelser med en moms på 25 procent. Biobesök, konserter och inträde till djurparker klassas som kultur och momssätts med 6 procent. Större sightseeingarrangörer som kör rundturer i buss och båt anses bedriva transporter och momssätts med 6 procent.

Restaurangmomsen kommer att halveras till 12 procent, vilket är bra för alla verksamheter med någon form av servering, inklusive hotell och konferensanläggningar. I övrigt för mötesindustrin har konferensarrangemang med tillhörande tjänster en moms på 25 procent medan logidelen för konferensdeltagarna beskattas med 12 procent.

Momsen är däremot dubbelt så hög på övernattningar i gästhamnar som på campingplatser. Många offentliga aktörer som museer och naturrum är dessutom helt momsbefriade, och särskilda regler gäller om arrangören är en ideell förening, ett studieförbund eller ett företag.

Om verksamheterna delades in i de fyra kategorierna mat, logi, aktiviteter och transport, kunde momsen blir mer förståelig och enkel att hantera. Till exempel att hotell, vandrarhem, camping, pensionat och gästhamnar har en momssats eftersom det handlar om logi, och entréavgifter till kulturevenemang, konserter, djurparker, idrottsevenemang, äventyrsbad, nöjesparker etc. har en momssats därför att det handlar om upplevelser.

När nu restaurangmomsen kommit på samma nivå oavsett om det är att äta på caféet eller vid avhämtning av mat, bör det utredas om resterande momssatser kan harmoniseras för att stimulera till ytterligare turism.

Stockholm den 4 oktober 2011

Penilla Gunther (KD)