Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten till ett färdsättsneutralt reseavdrag.
Människor som använder gemensamma resurser på ett miljövänligt sätt borde uppmuntras betydligt mer än de som sitter i var sin bil. Om vi med olika stimulanser kan uppmuntra fler att resa kollektivt skulle det ha goda miljöeffekter.
De största trafikrörelserna för hushållen är arbetspendlingen. Idag gynnar reseavdraget resor som ger utsläpp framför resor utan utsläpp. Vi menar därför att regeringen bör överväga att utforma ett förslag med fordonsneutrala reseavdrag för att gynna de som reser kollektivt eller cyklar.
Sikas stora resvaneundersökning visar att de längsta arbetsresorna har personer i pendlingskommuner och förortskommuner och inte i glesbygdskommuner som ofta anförs i debatten. Förslaget om ett färdsättsneutralt reseavdrag skulle innebära att reseavdraget avsevärt förenklades. Avdraget skulle kunna vara en fastlagd summa per kilometer för avståndet mellan arbetsplatsen och bostaden. Det innebär att den som ville cykla till jobbet inte skulle missgynnas ekonomiskt och att kollektivtrafikåkande stimuleras och bli mer ekonomiskt fördelaktigt. Men det skulle också minska trängseln i våra storstäder och förbättra luftkvaliteten. Naturligtvis måste man beakta undantag för långa pendlingsresor i områden där kollektivtrafik saknas. Ett färdsättsneutralt reseavdrag skulle dessutom bidra till att grupper som ofta missgynnas av dagens skattepolitik för en gångs skull ges ökade möjligheter att göra avdrag, i det här fallet kvinnor och unga människor som i högre utsträckning nyttjar kollektivtrafiken.