Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att reformera skattesatsen för syntetiska drivmedel i syfte att reducera förekomsten av fackling.
Vid utvinning eller raffinering av olja och andra petroleumderivat förekommer i inte ringa omfattning avsiktlig förbränning av gasformiga överskottsbränslen, s k fackling. Runt om i världen facklas stora mängder gas, ca 150 miljarder kubikmeter årligen. Världens totala gasfackling motsvarar Sveriges årliga förbrukning av bensin under 25 år.
Gas är en naturlig följd av oljeutvinning, men dess energitekniska potential utnyttjas sällan – om ens alls. Om den utvunna gasen skulle förtätas till syntetiskt drivmedel i stället för att facklas skulle oljebehovet reduceras. Samtidigt skulle en effektivare petroleumutvinning innebära minskade utsläpp av växthusgaser, vilket i sin tur skulle resultera i betydande miljövinster.
Långväga distribution av gas via pipeliner är inte sällan olönsamt och bidrar till ökade koldioxidutsläpp. Däremot skulle mindre nät mellan borrhålen kunna upprättas där det är möjligt att samla in gasen för omvandling till syntetiska drivmedel. Detta skulle i sin tur innebära mer energisnål vidaretransport.
Idag är beskattningen av sådana drivmedel mycket ofördelaktig, vilket gör eventuell försäljning olönsam. Således saknas ekonomiska incitament för upprättandet av anläggningar som tillvaratar fackelgasen.
Det ligger i vårt gemensamma intresse att bryta beroendet av fossila bränslen. På kort sikt är det samtidigt viktigt att vi optimerar utvinning, produktion och konsumtion av fossila bränslen så miljövänligt som möjligt. En ansvarsfull hållning till produktion och konsumtion av energi kräver därför att vi aktivt eftersträvar en mer effektiv användning av befintliga och framtida gaser. Vi har inte råd, varken ekonomiskt eller miljömässigt, att slösa bort sådana energikällor. Fackling är inte att elda för kråkorna, det är att elda upp den gren vi sitter på.
Utöver detta måste vi även göra en översyn av skattereglerna för denna typ av drivmedel samt hur Sverige kan verka aktivt och kraftfullt i internationella sammanhang för att främja, förespråka och förevisa konkurrenskraftiga alternativ till fackling.