Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att handla i taxfreebutiker vid hemkomst till en svensk flygplats.
Inköpen på taxfreebutikerna är uppskattade inslag vid en utlandsresa men med taxfreesystemets nuvarande utformning finns det påtagliga miljömässiga och praktiska nackdelar.
Dagens regler innebär att taxfreeshoppingen måste ske på den flygplats där resan startar. Detta medför att de varor som inhandlats således måste göra en utlandsresa innan varorna kan återvända med sin ägare. Rent objektivt förefaller det inte genomtänkt att varor ska transporteras jorden runt när slutdestinationen är samma som det initiala inhandlingslandet. Det kostar i hantering och extra flygvikt och har därmed en negativ miljöpåverkan.
Varje år gör svenskar omkring 10 miljoner utlandsresor. Om varje passagerare köper full ranson innebär det uppskattningsvis 25 000 ton i extra vikt, vilket motsvarar passagerarvikten i 1 000 flygplan. Flygtrafiken svarar för en inte oväsentlig del av koldioxidutsläppen och därför är det viktigt att på alla sätt försöka minska flygets klimatpåverkan.
Rent praktiskt kan det också upplevas som krångligt att släpa på extra påsar som tar plats i ett redan trångt flygplan. Flaskor går sönder. Nya säkerhetskrav innebär också att det inte alltid går ta med sig det som planerats utan varorna i fastnar i säkerhetskontrollen.
Genom att upprätthålla nuvarande regler för hur mycket alkohol som får föras in i landet är förändringen helt förenlig med Sveriges restriktiva alkoholpolitik. Den förändring jag föreslår skulle inte göra alkohol mer tillgänglig eller hota Systembolagets försäljningsmonopol mer än vad dagens lagstiftning gör. Däremot skulle det innebära en positiv miljöpåverkan och förenkla för människor på tjänsteresa eller på semester.
Mot bakgrund av ovanstående anser jag att riksdagen bör tillkännage för regeringen att det bör vara möjligt att handla taxfree vid hemkomst till svensk flygplats och inte bara när resan startar.