Motion till riksdagen
2011/12:Sk1
av Jacob Johnson m.fl. (V)

med anledning av prop. 2010/11:165 Skatteförfarandet


V005

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av regionala insynsråd i skattefrågor vid Skatteverket.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krav på minst två uppdragsgivare för godkännande av F-skatt.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tidsbegränsat godkännande av F-skatt.

Regionala insynsråd

I propositionen föreslår regeringen att dagens skattenämnder avskaffas. Regeringen motiverar detta med olika argument. Lekmäns person- och lokalkännedom sägs ha förlorat sin giltighet. Besluten fattas inte längre alltid där den skattskyldige bor. Skattelagstiftningen har blivit omfattande och komplicerad, vilket gör det svårt för lekmän utan utbildning i juridik och ekonomi att sätta sig in i enskilda ärenden.

Vänsterpartiet har förståelse för dessa argument och delar uppfattningen att politiskt valda lekmän inte bör delta i beslutsfattandet i enskilda skatteärenden. Vi ställer oss därför bakom avskaffandet av dagens skattenämnder.

Däremot anser vi, liksom bl.a. LO, att skattenämnderna haft en viktig roll som kontaktyta mellan Skatteverket och samhället i övrigt, bl.a. för skattesystemets legitimitet och trovärdighet. I dag finns ett insynsråd till Skatteverket på central nivå, men med tanke på skattefrågornas fundamentala betydelse anser Vänsterpartiet att det är motiverat att Skatteverket även har insynsråd på regional nivå. Dessa bör vara lagreglerade. Syftet och uppgiften skulle då vara att allmänt följa skattemyndighetens arbete, främst med avseende på service mot skattskyldiga, att ta del av intressanta och aktuella frågor i skattelagstiftningen och dess tillämpning samt att följa utvecklingen vad gäller skattebrott inom deras område och åtgärder mot dessa.

Rådens sammansättning skulle kunna utgöras till hälften av politiskt förtroendevalda på regional nivå och till andra hälften från företagar- och föreningsnivån, eventuellt även från andra myndigheter – totalt kanske 14–15 ledamöter som sammanträder minst 3–4 gånger per år. Vad som här anförts om regionala insynsråd bör riksdagen ge regeringen till känna.

Godkännande av F-skatt

Regeringen föreslår i propositionen att dagens F-skattesedel ersätts med ett godkännande av F-skatt. Regeringen motiverar detta bl.a. med att godkännandet av F-skatt ska kunna göras på ett teknikneutralt sätt och t.ex. även elektroniskt. Remissinstanserna har inte haft någon invändning mot detta. Vänsterpartiet kan också ställa sig bakom ett sådant praktiskt teknikneutralt synsätt.

Det finns dock ett antal kriterier som ska vara uppfyllda för att en verksamhet ska anses vara näringsverksamhet och därmed kunna få ett sådant godkännande. Naturligtvis ska den som ansöker om F-skatt inte ha näringsförbud. Dessutom ska krav på självständighet, vinstsyfte och varaktighet vara uppfyllda. För att kriteriet om självständighet ska vara uppfyllt menar vi att det bör finnas ett krav på att man ska ha minst två uppdragsgivare för att få godkännande av F-skatt. I dag är det ett problem med utflaggning av anställda till egen firma inom t.ex. åkeri- och skogsbranschen samt i mediebranschen. Detta kan stävjas med krav på minst två uppdragsgivare för godkännande av F-skatt.

Vad som anförs om krav på minst två uppdragsgivare för godkännande av F-skatt bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Förutom kravet på näringsverksamhet får sökande inte ha skatteskulder i Sverige eller i utlandet. År 2009 förändrade regeringen reglerna för tilldelning av F-skattsedel. Bland annat var en avsikt att ”sänka tröskeln för att få en verksamhet bedömd som näringsverksamhet”. Samtidigt gjordes bedömningen att det inte fanns ett behov av att föreslå ökade kontrollmöjligheter för att förebygga svartarbete och annat skatteundandragande. Effekterna av regelförändringarna bör ses över.

Det är viktigt att framhålla betydelsen av godkännande av F-skatt som skydd för den enskilda konsumenten. Den som anlitar en uppdragstagare med F-skatt behöver inte göra något skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen. Om en oseriös uppdragstagare får ett godkännande för F-skatt kan det utnyttjas i syfte att försvåra upptäckten av svartarbete. I och med att uppdragstagare har godkänd F-skatt är det svårt, näst intill omöjligt, för uppdragsgivaren att upptäcka fusk. Genom att införa ett tidsbegränsat godkännande av F-skatt skulle möjligheten att upptäcka svartarbete öka.

I dagsläget utfärdas en F-skattsedel utan ansökan för den som vid utgången av närmast föregående inkomstår hade en sådan skattsedel. Det innebär att den som en gång fått en F-skattsedel får en ny varje år. Naturligtvis kan ett framtida godkännande av F-skatt återkallas om näringsverksamhet inte längre bedrivs, men det kräver en aktiv handling antingen från den skattskyldige eller från Skatteverket.

Som ett försök att begränsa fusk föreslår Vänsterpartiet att tidsbegränsat godkännande av F-skatt införs. Tidsbegränsningen ska avse såväl obegränsat som begränsat skattskyldiga. Vi menar att kretsen som omfattas av en tidsbegränsning ska vara F-skatt där den debiterade skatten enligt ansökan inte överstiger 10 000 kr.

Vad som anförs om tidsbegränsat godkännande av F-skatt bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 11 oktober 2011

Jacob Johnson (V)

Ulla Andersson (V)

Josefin Brink (V)

Rossana Dinamarca (V)

Christina Höj Larsen (V)

Wiwi-Anne Johansson (V)