Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för att en tillfällig föräldrapenning för barn mellan 16 och 18 år som ligger på sjukhus införs.
I Sverige blir man myndig den dagen man fyller 18 år och räknas som vuxen i lagens ögon. När man ligger på sjukhus och är under 18 år vistas man på barnavdelning. När barnet är sjukt eller genomgår operationer behöver man en förälder eller annan anhörig vid sin sida. Dessutom förväntar sig vården delaktighet av föräldrarna alternativt anhöriga och som förälder är det naturligt att man vill vara med sitt barn som är sjukt, även om barnet fyllt 16 år.
Som det är idag kan man bara få tillfällig föräldrapenning, så kallad TFP, till och med att barnet fyllt 16 år. Om barnet är allvarligt sjuk kan man få TFP mellan 16 och 18 år. Som reglerna ser ut nu måste föräldrar som har barn som genomgår stora operationer ta semester eller kompledigt för att kunna vara med sina ungdomar på sjukhuset. Detta är något som inte alla föräldrar har möjlighet eller råd till.
Barn som ligger på sjukhus behöver sina föräldrar och är man i lagens ögon barn tills man fyller 18 år bör en förälder ha rätt till TFP om barnet är sjukt och ligger på lasarett.