Regeringen backar nu, till följd av riksdagens beslut utifrån oppositionens utskottsförslag, och återförsäkrar de personer som saknade sjukpenninggrundande inkomst före sjukersättningsperioden. Det välkomnas, men är långt ifrån tillräckligt. Miljöpartiet de gröna föreslår flera mer omfattande förbättringar i både sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen.
Utöver de senaste årens förändringar i den inkomstfördelande politiken med skattesänkningar som gynnar de rikaste mest har den omfördelande profilen i regeringens ekonomiska familjepolitik successivt avtagit under det senaste årtiondet. Inkomsterna fördelas alltså inte bara alltmer ojämlikt mellan olika typer av barnfamiljer utan familjepolitikens fattigdomsbekämpande effekt har dessutom blivit betydligt svagare. Miljöpartiet har en rad förslag som leder till en mer jämlik och jämställd fördelning i samhället. Målet med den ekonomiska familjepolitiken måste återigen bli att ge barn i ekonomiskt utsatta hushåll stöd och att motverka ekonomiska orättvisor.
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp enligt uppställning:
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ny målformulering för utgiftsområde 12.
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn enligt uppställning:
Sjukförsäkringen ska vara en försäkring som försäkrar även vid långvarig sjukdom. Vi ser idag tydligare än någonsin hur viktigt detta är. Människor ska under sin sjukdom inte behöva vara oroliga för att de efter 550 dagar inte alls ska kunna försörja sig och sin familj. Därför föreslår vi att den bortre gränsen i sjukpenningen slopas helt. Vidare föreslår vi att ersättningsnivån ska höjas till 80 procent av tidigare inkomst under hela sjukskrivningstiden. Den stelbenta prövningen av arbetsförmågan mot hela den reguljära arbetsmarknaden efter 180 dagar tas bort. För att nå dem med lägst inkomster eller som helt saknat inkomster innan sjukskrivning vill vi också att en grundersättning eller ”golv” införs i sjukförsäkringen motsvarande den i arbetslöshetsförsäkringen på 229 kronor per dag, räknat på sjudagarsersättning. Sammantaget satsar vi över 1 miljard på förbättringar i sjukförsäkringen. Per år föreslår vi 300 miljoner kronor i bättre sjukpenning med höjning till 80 procents ersättning, 250 miljoner kronor för 2012 på slopad bortre gräns som sedan höjs till 300 miljoner kronor för 2013 och 350 miljoner kronor för 2014. Ändrad prövning av arbetsförmåga efter 180 dagar föreslår vi 60 miljoner kronor till per år och för en satsning på golv i sjukpenningen avsätter vi 90, 75 respektive 62 miljoner kronor för åren 2012–2014.
Vi föreslår även ett slopat sjuklöneansvar för företag med upp till tio anställda. Till det förslaget avsätts 2,1 miljarder kronor per år.
Regeringen föreslår i sin budgetproposition att bostadstillägget till pensionärer höjs med 170 kronor i månaden. Miljöpartiet föreslår att även personer med sjukersättning får höjt bostadstillägg som täcker 94 procent av boendekostnaden. Vi avsätter 47 miljoner kronor för ändamålet 2013 och 44 respektive 40 miljoner kronor för efterföljande två år.
Miljöpartiet vill förstärka Försäkringskassan. Myndigheten har en mycket viktig funktion och det är av stor betydelse för många att Försäkringskassan finns tillgänglig. Vår reform om slopat sjuklöneansvar för företag med upp till tio anställda gör att Försäkringskassan blir ytterligare belastad. För att uppnå förbättrad tillgänglighet och service samt för att kompensera för sjuklönereformen föreslår vi att Försäkringskassan tilldelas ytterligare 50 miljoner kronor för 2012, 210 miljoner kronor för 2013 och 350 miljoner kronor för 2013.
Vi vill införa en tredelad föräldraförsäkring för ett mer jämställt uttag. Vi vill också höja grundnivån i föräldraförsäkringen så att alla nyblivna föräldrar oavsett tidigare situation ska komma upp i den nivå som motsvarar det så kallade golvet i arbetslöshetsersättningen. Detta gäller för de dagar som beräknas på SGI-nivå. Grundnivån i föräldraförsäkringen är i dag 180 kronor per dag, och skulle då omräknat bli 229 kronor per dag.
De flesta barn bor efter en separation mellan föräldrarna hos mamman. Det underhållsstöd som Försäkringskassan betalar ut till en del av dessa barn för att kompensera försörjningsbortfall har sedan 1994 höjts med endast 100 kronor (8,8 procent) vilket innebär en kraftig urholkning av värdet. Detta har främst drabbat hushållstypen ensamstående kvinnor med barn. Miljöpartiet vill höja stödet med 150 kronor per månad från 2012.
Ett centralt syfte med trygghetssystemen har varit en solidarisk omfördelning mellan barnfamiljer och andra grupper samt över individens livscykel. Regeringen har tagit bort den omfördelande ambitionen för den ekonomiska familjepolitiken, vilket inte kan tolkas på annat sätt än att de inte motsätter sig ökade klyftor. Miljöpartiet vill revidera målet så att den ekonomiska familjepolitiken ska motverka ekonomiska orättvisor, men också tydligt slå fast att även jämställdhet ingår i målet. Därför vill vi att målsättningen för den ekonomiska familjepolitiken ska vara att skillnaderna i de ekonomiska villkoren mellan familjer med och utan barn skall minska och jämställdhet mellan könen skall uppmuntras inom ramen för den generella politiken.