Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över de nationella regler inom föräldraförsäkringen som indirekt begränsar och försvårar den fria rörligheten inom arbetslivsområdet.
Norden har inte råd med de otaliga gränshinder som stör både människors och företags fria rörlighet mellan de nordiska länderna. Det stoppar både den samlade tillväxtpotentialen i Norden och förhindrar enskilda människors vilja och möjlighet att finna sin utkomst på andra sidan nationsgränsen.
Det finns ett antal gränshinder mellan t.ex. Sverige och Norge som blir mycket påtagliga i gränslandet i norra Bohuslän och Dalsland där invånare både flyttar boendet över gränsen och därtill i olika skeenden i arbetslivet pendlar till arbete som ibland är i Norge och ibland i Sverige. Trots fokus på att ta bort regelkrångel och regler som slår fel mot enskilda personer finns oerhört mycket kvar att göra.
Det är t.ex. inte rimligt att de män som arbetar i Norge, men som har hustru/partner som ej bor eller arbetar i Norge, inte har självständig rätt till pappadagar vid födsel eller föräldraledighet med barn. Rätten är härledd till moderns rätt. Det kan inte heller vara rimligt att de som är föräldralediga inte kan avbryta den för att ta ett jobb i ett annat nordiskt land. Följden av ett sådant avbrott i föräldraledigheten blir att rätten till föräldrapenning ändras till grundnivå efter att arbetet har avslutats, d.v.s. rätten till föräldrapenning i det tidigare arbetslandet upphör och ersätts med föräldrapenning på grundnivå i bosättningslandet.