Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över och säkra somaliska familjers möjlighet att återförenas.
Under 2010 kom en ny praxis att tillämpas gällande krav på handlingar som styrker anknytning vid prövning för anhöriginvandring. Detta har medfört att somaliska föräldrar som tvingats lämna barnen vid flykten och fått uppehållstillstånd i Sverige förhindras att återförenas med sina barn i Sverige. Detta skapar ett enormt lidande för familjerna och det ger dåliga förutsättningar för somaliska flyktingars och invandrares möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället.
Tidigare utfärdades så kallade främlingspass, vilket i och med den ändrade praxisen blivit i princip omöjligt eftersom identifikation krävs. Somaliska identifikationshandlingar godkänns inte och det finns ingen fungerande myndighetsstruktur för att få ut handlingar att styrka sin identitet med.
Olika lösningar har diskuterats, bland annat att återigen utfärda främlingspass eller att göra dna-analyser för att klarlägga släktskap. När regeringen tillsammans med Miljöpartiet träffade en överenskommelse om den svenska migrationspolitiken sades denna fråga vara av högsta prioritet, men ännu är den olöst.
Behandlingen av dessa familjer är ovärdig och strider mot artiklarna 9 och 10 i barnkonventionen där barns rätt att inte skiljas från sina föräldrar samt rätt att få återförenas med dem uttrycks. En lösning måste snarast komma till stånd för att dessa familjer ska kunna återförenas. Detta bör ges regeringen till känna.