Motion till riksdagen
2011/12:Sf264
av Jessica Rosencrantz (M)

Översyn av reglerna för graviditetspenning


M0693

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om reglerna för graviditetspenning.

Motivering

Kvinnor nyttjar generellt sett trygghetssystemen mer, till exempel avseende sjukskrivningar, vård av sjukt barn med mera. Detta kan göra att kvinnor är mer tveksamma än män att lämna den trygghet som en anställning innebär för en mer oberäknelig tillvaro som företagare, i synnerhet på grund av reglerna gällande graviditetspenning.

Detta kan delvis förklara att 4 procent av Sveriges arbetsföra kvinnor är företagare medan motsvarande andel för männen är hela 10 procent. Detta är ett problem på flera sätt. Dels för den enskilda individen, som kan ha en ambition eller till och med en livsdröm, men som inte vågar förverkliga denna på grund av systemets otillräcklighet. Dels är företagande grunden för finansieringen av den gemensamma välfärden och med en åldrande befolkning behövs fler företag.

Regeringen har genomfört en rad reformer inom de sociala trygghetssystemen i syfte att skapa så lika villkor som möjligt för företagare och anställda. Förändringarna omfattar sjuk-, föräldra- och arbetslöshetsförsäkringarna samt reglerna för sjuklön. Detta är viktiga reformer för att underlätta övergången från anställning till företagande, stärka tryggheten och öka valfriheten för etablerade företagare. Nu behövs ytterligare reformer gällande reglerna för graviditetspenning, som för närvarande innebär större trygghet för anställda än för företagare.

Ett konkret exempel är en målares arbetsmiljö, som potentiellt är mycket skadlig för ett foster. En anställd målare har därför rätt till graviditetspenning för den tid som krävs för barnets bästa, men det har inte en egenföretagare med precis samma arbetsuppgifter. På detta och liknande sätt hämmar de nuvarande reglerna kvinnligt företagande. Med ändrade regler skulle fler kvinnor våga starta eget företag.

Mot bakgrund av detta bör regeringen se över reglerna för graviditetspenningen för att denna ska omfatta företagare enligt samma villkor som anställda när det gäller risker i arbetsmiljön.

Stockholm den 29 september 2011

Jessica Rosencrantz (M)