Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av reglerna avseende ersättning vid insjuknande för utlandsresenärer.
När det gäller ersättningsregler för svenska medborgare som är bosatta i Sverige på tillfällig vistelse utomlands är Försäkringskassans regler olika beroende på vart man reser. Den svenska försäkringen som handhas av Försäkringskassan gäller inom EU och Schweiz. Dessutom finns avtal med Algeriet, Australien, Québec, Israel och Storbritannien. Om någon blir sjuk i ett av de länder som Försäkringskassan inte har avtal med så utbetalas ersättning för förlorad arbetsinkomst först från den dag man åter är hemma i Sverige och inte retroaktivt.
Ett exempel: Ett par råkar ut för en trafikolycka i Sydafrika. Paret skadas allvarligt och ligger flera veckor på sjukhus i Johannesburg. Ingen ersättning betalas ut från Försäkringskassan. Först från och med att de kommer hem får de ersättning.
Försäkringskassans motivering är att de endast godkänner svenska läkarintyg. Om patienten efter hemkomst får fortsatt vård på svenskt sjukhus för samma skador (i ovanstående fall allvarliga skallskador) utgår alltså ingen retroaktiv ersättning. Jag anser att vi bör verka för enhetliga regler och avtal och detta bör därför ses över.