Motion till riksdagen
2011/12:Sf259
av Karin Granbom Ellison (FP)

Utländska doktorander i Sverige


FP1199

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att göra det lättare för utländska doktorander att få stanna i Sverige efter examen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att göra det lättare för medföljande till utländska doktorander att få arbeta i Sverige under doktorandtiden.

Motivering

Den välutbildade arbetskraften är starkt efterfrågad på många håll i den globaliserade världen. Reglerna i Sverige behöver bli smartare för att kunna konkurrera om de bästa som kan tänka sig att arbeta utomlands. Idag är det onödigt svårt för doktorander som kommer utanför EU/EES-området att stanna kvar i Sverige efter sin forskarutbildning. Detta är ett stort slöseri med såväl kompetens som med alla de miljontals svenska skattekronor som investeras i forskarutbildningen.

Genom att slå fast att doktorander efter fyra år i Sverige får permanent uppehållstillstånd skapas drivkrafter för att de redan från början av sin forskarutbildning blir intresserade av att integrera sig i det svenska samhället, lära sig svenska språket och söka potentiella arbetsgivare i Sverige.

I mars 2011 kom Kommittén för cirkulär migration och utveckling med ett förslag om att införa en ny form av uppehållstillstånd för doktorander: ”uppehållstillstånd för utbildning på forskarnivå” som skulle innebära samma rättigheter som uppehållstillstånd för arbete. Detta bör införas.

En doktorand är en person som antagits till utbildning på forskarnivå som ska leda till en doktorsexamen. Parallellt med studierna är många doktorander anställda av högskolan, får lön och betalar skatt. Trots detta ges internationella doktorander uppehållstillstånd som studenter. Detta innebär nackdelar i jämförelse med om de fått uppehållstillstånd för arbete.

Den som haft uppehållstillstånd för arbete får efter fyra år permanent uppehållstillstånd. Det får inte den med uppehållstillstånd för studier. Efter sin examen måste de disputerade alltså arbeta ytterligare fyra år innan ett permanent uppehållstillstånd kan komma ifråga. Många nyblivna doktorer, oavsett nationalitet, beger sig ofta utomlands för att forska ett par år. Risken är stor att den som inte har rätt att stanna i Sverige aldrig återvänder.

En annan skillnad är att en medföljande till den som har uppehållstillstånd för studier inte har rätt till arbetstillstånd, vilket är fallet för medföljande till en person med uppehållstillstånd för arbete. För att doktorera krävs först många år av grundutbildning på högskolan. Därefter tar forskarstudierna ofta minst fyra år. Det är vanligt att personer vid den åldern lever i ett förhållande där make/maka/sambo är mitt uppe i sin karriär. En medföljande till en doktorand bör självklart också kunna tillåtas arbeta i Sverige.

Doktorander och disputerade är en grupp människor med spetskompetens. Deras kunnande är viktigt för att bevara Sveriges konkurrenskraft i en globaliserad värld. Vi behöver underlätta för dessa högkvalificerade, ofta unga, människor att kunna stanna eller återkomma till Sverige efter examen. Sverige har inte råd att mista värdefull arbetskraft i framtiden.

Stockholm den 3 oktober 2011

Karin Granbom Ellison (FP)