Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en utbildning i hbt-frågor bör initieras vid migrationsdomstolarna och vid Migrationsöverdomstolen.
Den 31 mars 2006 ändrades instansordningen i utlännings- och medborgarskapsärenden. Utlänningsnämnden lades då ned och utlännings- och medborgarskapsärendena kan numera överklagas till migrationsdomstol.
De tre migrationsdomstolarna är idag en integrerad del av förvaltningsrätterna i Malmö, Göteborg och Stockholm och en fjärde domstol kommer att förläggas i Umeå. Samtidigt med inrättandet av migrationsdomstolarna inrättades en migrationsöverdomstol, som är en del av kammarrätten i Stockholm. Migrationsdomstolarnas avgörande kan överklagas till Migrationsöverdom-stolen. Om Migrationsöverdomstolen beviljar prövningstillstånd blir beslutet prejudicerande för Migrationsverket och migrationsdomstolarnas beslut.
Många har uppmärksammat att majoriteten av hbt-flyktingarna i Sverige får avslag på sin asylansökan av Migrationsverket och migrationsdomstolarna. Och Migrationsöverdomstolen har beviljat ytterst få hbt-fall prövningstillstånd.
För att öka kunskapen om hbt-flyktingars situation har Migrationsverket startat en hbt-utbildning för verkets personal. Målet är att förbättra bemötandet av asylsökande. Utbildningen fokuserar på frågor som makt, kön och sexualitet i asylprocessen. Syftet är att deltagarna ska bli medvetna om hur normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet påverkar verkets arbete inom asylområdet.
En liknande utbildning borde genomföras för personal vid migrationsdomstolarna och vid Migrationsöverdomstolen. Det skulle öka domstolarnas kunskap om hbt-flyktingar och bidra till att domstolarna bättre kan bemöta varje flykting utan att förhindras av gamla invanda tankemönster. Detta bör ges regeringen till känna.