Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en lagändring när det gäller graviditetspenningen så att den också omfattar egenföretagare.
Vid ett flertal tillfällen har det i riksdagen redovisats ett behov av att förändra lagstiftningen för s.k. graviditetspenning så att även kvinnliga egenföretagare omfattas av densamma.
I exempelvis Motala har en egenföretagare som arbetar inom jordbruket blivit avrådd av medicinsk expertis från arbetet p.g.a. risk för spridning av sjukdomen toxoplasmos till fostret. Det finns många exempel på fall där kvinnor med egna företag drabbats hårt ekonomiskt då de inte omfattas av den nuvarande lagstiftningen.
I arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om graviditetspenning ska arbetsgivaren i varje enskilt fall ta ställning till att bedöma och utreda om det föreligger risker med skadlig inverkan för graviditeten hos löntagaren. Om bedömningen är den att det föreligger någon risk för skador under graviditeten och på fostret är det upp till arbetsgivaren att undanröja risken. Det kan göras genom att ge andra arbetsuppgifter eller genom omplacering. Om det inte går att hitta nödvändiga förändringar kan arbetstagaren få graviditetspenning även innan den 60:e dagen före beräknad nedkomst för den del av jobbet som medför risk.
Det borde vara möjligt även för kvinnor med egna företag att erhålla graviditetspenning om det föreligger skäl till det, liknande de regler som finns för löntagare. Att ha jämlika villkor för alla kvinnor, oavsett om man är anställd eller har ett eget företag är viktigt. Sverige är beroende av sina tusentals småföretag. Dessa skapar jobb och sysselsättning och driver Sverige framåt. Då är det viktigt att reglerna görs om och att lagstiftningen förändras så att kvinnliga egenföretagare får samma rättigheter som andra kvinnor. Det är viktigt att signalen till unga kvinnor som funderar på att starta eller redan startat egna företag är att det finns ett skydd ifall det skulle behövas en försäkring under graviditeten. Trygga och rättvisa regler på arbetsmarknaden garanterar och motiverar fler att starta egna företag vilket leder till fler jobb.