Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen i EU bör verka för ett enklare och mindre restriktivt regelverk för besöksvisum.
På Migrationsverkets hemsida går det att läsa vad som gäller för att söka visum till Sverige. Den som trott att det var enkelt att turista i Sverige inser snabbt att det helt och hållet beror på i vilket land man bor. När det gäller vissa länder är det nästan omöjligt att ens komma hit som turist eller för att besöka släktingar och vänner på grund av den så kallade avhoppsrisken. Trots att Sveriges turistråd säger att vi måste få fler att turista i Sverige så motverkar andra myndighet detta effektivt då det är mycket svårt att få visum, främst motiverat med den s.k. avhoppsrisken. Så gäller till exempel för personer från Indien, där det krävs omfattande byråkrati och intyg samt besök på svenska ambassaden i New Delhi (oavsett var i Indien man bor), där man frågas ut om avsikten med sin resa. Ett avslag motiveras inte sällan med att det är möjligt för den som bor i Sverige att besöka familjen i hemlandet.
De personer som söker visum måste många gånger färdas väldigt långt fram och tillbaka till ambassaden. Därtill kommer kostnaden för ansökan, vilket innebär att viseringsansökan kan bli väldigt dyr för de ansökande, i synnerhet om ingen upplyser dem i förväg att just deras nationalitet generellt får avslag. Som ett grundläggande motiv brukar man hänvisa till att vissa länder inte går med på att återta de egna medborgare som inte vill återvända. Om det är orsaken till de generella avslagen borde det framgå i den information som finns på Migrationsverkets hemsida för att inte lura människor att betala dyra avgifter i onödan. Och allt detta sker samtidigt som Sverige försöker sälja sig som turistland. Det är inte logiskt. Migrationsverket borde ju rimligtvis underlätta för människor att besöka Sverige och därmed förenkla för människor att få besöksvisum, vilket de inte gör idag. Utgångspunkten kan inte vara att alla som söker visum tänker hoppa av i Sverige.