Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den rådande situationen för religiösa minoriteter i Irak bör ges större uppmärksamhet i asylprocessen.
Den kaotiska situationen, den politiska instabiliteten och totala avsaknaden av invånarnas säkerhet efter invasionen av Irak år 2003 har gjort att flera tusen människor har blivit mördade och flera miljoner har flytt landet och lever i flyktingläger eller har fått asyl i andra länder. Majoriteten av de irakiska flyktingarna befinner sig i grannländer som Syrien och Jordanien. En halv miljon av dessa flyktingar utgörs av kristna irakiska syrianer, kaldéer, assyrier. Nästan hälften av Iraks kristna befolkning är idag flyktingar i andra länder. En del har sökt skydd i Sverige och några tusen har också fått asyl här. Det finns några tusen som ännu inte beviljats asyl trots att de har bott här under flera år. De flesta av dem har fått avslag på sin asylansökan och beskedet att lämna landet och återvända till Irak. Som säkerhetssituationen ser ut är det inte mänskligt att avvisa dessa tillbaka till en osäker och otrygg tillvaro. De gömmer sig för att inte bli utvisade till Irak, för att de fruktar för sina liv. Ända sedan invasionen av landet år 2003 har de kristna varit särskilt utsatta. Idag ses många kristna som förrädare i sitt eget land på grund av västmakternas invasion av landet, vilket gör vardagen mycket svår för dem som tvingas återvända.
Kristna minoriteter saknar fullgott skydd, staten kan inte garantera deras säkerhet och den irakiska ambassaden i Sverige rekommenderar inte att man skickar tillbaka kristna irakier. FN:s flyktingkommissariat har ett flertal gånger uppmanat Sverige att inte sända tillbaka kristna irakiska flyktingar. Kristna utsätts för mord, kidnappningar och våldtäkter och närmare 70 kyrkor har attackerats eller bombats med åtskilliga dödade som resultat.
Av de cirka en halv miljon kristna irakier som tvingats lämna sitt land har många tagit sig till Sverige, framförallt till Södertälje och Skärholmen. Många har fått permanent uppehållstillstånd och är numera svenska medborgare, nybyggare.
Svenska myndigheter har de senaste åren bedömt att säkerhetsläget i Irak förbättrats så pass mycket att det varit säkert för kristna flyktingar att återvända. Många har därför fått avslag på sina asylansökningar och de som inte återvänt frivilligt har tvångsutvisats. Tvångsutvisningarna har fått stark kritik av FN:s flyktingkommissariat UNHCR, som menar att kristna irakier fortfarande har behov av internationellt skydd.
Det senaste årets intensifiering av våldet i Irak mot olika minoriteter borde rimligen leda till att svenska myndigheter omprövar synen på dessa flyktingar. Det behövs större förståelse för religiösa minoriteters situation. Den rådande situationen för religiösa minoriteter i Irak måste uppmärksammas mer när asylärenden hanteras. Sverige bör ge asyl till de kristna irakier som sökt skydd i vårt land.