Motion till riksdagen
2011/12:Sf226
av Gunvor G Ericson m.fl. (MP)

Att välja mellan misshandel och utvisning


MP1808

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en skärpning av lagen för att åstadkomma tydligare undantag till skydd för våldsutsatta personer med tidsbegränsade uppehållstillstånd.

Motivering

Under lång tid har vi fått vittnesmål om den alldeles särskilda utsatthet som drabbar våldsutsatta, främst kvinnor med tidsbegränsade uppehållstillstånd. Om hon lämnar mannen inom två år blir hon utvisad, och det verkar vara ett ökande problem.

ROK:s rapport ”Fruimporten fortsätter” visar att över 550 av dessa kvinnor uppsökte landets kvinnojourer bara under 2009. Dessa kvinnors utsatthet förstärks av att deras uppehållstillstånd i praktiken är villkorade till deras relation med mannen. Valet de har är att stå ut eller åka ut.

Ett exempel i Stockholm 2011 är en mamma med fem barn som av socialförvaltningen uppmanades att lämna mannen för att inte barnen skulle bli omhändertagna. Hon fick ändå ett utvisningsbeslut som säger att hon ska skickas tillbaka till Kongo – världens näst farligaste land att leva i för kvinnor, enligt Thomson Reuters Foundation.

I april 2011 sa ministern apropå lagens undantagsregel: ”För att få en heltäckande bild inväntar regeringen för närvarande ytterligare uppgifter från Migrationsverket.” Men Migrationsverket lämnade redan i december 2010 en rapport till regeringen som visar att inte ens kvinnor som utsätts för allvarliga och dokumenterade övergrepp får stanna i landet om de väljer att lämna mannen efter ”icke kortvarig tid”.

Sommaren 2011 ställde vi en fråga till migrationsministern och fick då svaret att man inväntar utredning. Den har att ”kartlägga och analysera förekomsten och omfattningen av våld, hot och kränkningar som kan drabba utländska kvinnor som har beviljats uppehållstillstånd på grund av anknytning till en man bosatt i Sverige” (dir. 2011:44). Utredaren ska bland annat identifiera de utsatta kvinnornas behov av insatser från kommuner och statlig förvaltning samt lämna förslag på förbättringar i dessa avseenden. Utredaren ska också överväga om förbättrad samhällsinformation såväl före som efter inresan i Sverige kan förebygga och förhindra att kvinnor utsätts för våld i relationen.

Men utredningen har inget uppdrag att föreslå undantag i lagstiftningen. Trots att Migrationsverket påpekar att reglerna inte medger att kvinnor som utsatts för allvarliga övergrepp får stanna, hänvisar migrationsministern till den undantagsbestämmelse som finns, men som ändå inte verkar fungera (svar på skriftlig fråga 2010/11:607).

Miljöpartiet de gröna vill göra det möjligt för de kvinnor som misshandlas och utnyttjas av sina män att stanna i Sverige. Vårt förslag är en lagändring med tydligare undantag till skydd för den här gruppen av särskilt utsatta kvinnor, men ska också gälla alla som i en relation blir utsatta för våld. Lagändringen ska göras så att det blir en individuell bedömning som tar hänsyn till individens utsatthet oavsett kön.

Stockholm den 29 september 2011

Gunvor G Ericson (MP)

Mats Pertoft (MP)

Bodil Ceballos (MP)