Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att de bemyndiganden som regeringen har att sälja statliga bolag återkallas till dess att regeringen presenterat en hållbar strategi för det statliga ägandet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att statliga inkomster som kommer av aktieutdelningar från statliga bolag eller försäljning av statlig egendom ska användas till att utöka det statliga engagemanget i viktiga svenska samhällsfunktioner.
Många viktiga svenska samhällsfunktioner bedrivs idag i bolagsform. Dessa bolag verkar ofta på en konkurrensutsatt marknad. Detta är inget fel i sig, men det minskar inte statens ansvar för att det svenska samhället fungerar väl och inte är beroende av välvilja från utländska eller fientliga aktörer.
Dagens borgerliga regering tycks bara ha för avsikt att optimera de statliga bolagens kapitalstruktur för att därefter bjuda ut dem till försäljning. När socialdemokraterna regerade verkade strategin vara att upprätthålla ett maximalt antal anställda i de statliga bolagen. Istället bör strategin vara att, så långt det är möjligt, garantera ett väl fungerande samhälle, inte bara i den bästa av världar utan även i händelse av handelsblockader, internationella konflikter och andra extraordinära händelser. Det svenska samhället måste kunna upprätthålla och fortsätta bygga ut sin infrastruktur. Vi måste tillse att vi har en adekvat livsmedelsförsörjning, vi bör ha kontroll över de naturtillgångar som utvinns i Sverige, vi bör kunna säkra vår försörjning av el och energi samt försvarsmateriel bland mycket annat.
Vissa viktiga samhällsfunktioner bör vara statligt ägda till 100 procent, till exempel LKAB, Vattenfall och bolag som prospekterar efter uran. I andra fall kan det räcka med att staten har en stark ställning som delägare, till exempel i bolag som tillhandahåller viktig infrastruktur som Telia Sonera, åtminstone så länge bolaget äger accessnätet, med flera. Dock finns statliga innehav som inte är av sådan vikt att de måste behållas, varför dessa kan utförsäljas i ett gynnsamt marknadsläge.
För att i största möjliga mån kunna garantera ett väl fungerande samhälle bör regeringen definiera och utreda vilken verksamhet som är av särskild vikt för Sverige och dess invånare, för att därefter återkomma till riksdagen med en plan för hur detta ska säkerställas. Denna plan bör fokusera på de verksamheter som nämns ovan, det vill säga infrastruktur, livsmedelsförsörjning, naturtillgångar, el, energi samt försvarsmateriel. I de fall som ytterligare insatser från statens sida behöver göras ska inkomster från aktieutdelningar och utförsäljningar av statlig egendom användas. Det ovan anförda bör ges regeringen tillkänna.