Motion till riksdagen
2011/12:N397
av Eliza Roszkowska Öberg (M)

Innovationer och företagande i Sverige


M0095

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stimulera innovationer och företagande i Sverige.

Motivering

Svenska företag behöver goda förutsättningar för att skapa nya produkter och ta tillvara på nya idéer. I en hårdnande global konkurrens är detta avgörande. Dessutom kan nya lösningar skapa både jobb och tillväxt i Sverige samtidigt som framtida samhällsproblem kommer att generera efterfrågan på nya processer, varor och tjänster.

Ett mer utvecklat samarbete mellan näringslivet och det offentliga kan gynna båda sidor. I Sverige uppgår offentlig upphandling till runt 500 miljarder kronor per år och omfattar många skilda områden. Trots detta upplevs offentlig upphandling som krångligt och tidskrävande av många små och medelstora företag. Utveckling av nya produkter och svenska företags växtkraft hindras därmed, och i längden också Sveriges konkurrenskraft. Inom det offentliga finns potential att söka nya lösningar på nya samhällsproblem, vilket samtidigt kan bidra till att svenska företag utvecklar nya innovativa produkter.

Innovationsupphandlingsutredningens lagförslag är därför ett steg i rätt riktning då de innebär att det offentliga kan fokusera på behovet av en tjänst eller vara, istället för att slentrianmässigt leta efter redan befintliga produkter på marknaden. På detta sätt skapas en efterfrågan på utveckling av innovativa produkter och det stimulerar till nytänkande. Inte minst är lagförslaget om s k förkommersiell upphandling en viktig faktor för många små och medelstora företag då riskerna minskas genom att det farliga gapet mellan utveckling av nya produkter och kommersialisering överbryggs. Med tryggheten att det offentliga visar att det finns behov av och en marknad för en viss produkt kan också investeringar från näringslivet genereras. Det främjar företagens möjligheter att testa, utveckla och kommersialisera nya lösningar. Därför är det glädjande att regeringen har aviserat en ny satsning på innovationsupphandling.

Genom innovationsupphandling kan nya innovativa lösningar som inte finns idag skapas av svenska företag. Steget från idé till produkt och kommersialisering blir kortare och mindre riskfyllt. Men det faktum att över 80 nya paragrafer och flera nya kapitel tillkommit med de nya reglerna för offentlig upphandling torde inte gynna mindre företag som redan i dagsläget finner offentlig upphandling krånglig. Offentlig upphandling måste bli mer företagsvänlig. Regeringens regelförenklingsarbete bör även inkludera reglerna för den offentliga upphandlingen. Dessutom är kunskapen kring innovationsupphandling fortfarande låg inom det offentliga – det räcker inte att möjligheten finns att upphandla nya produkter om upphandlare runt om i Sverige inte känner till det eller är osäkra på hur man ska gå till väga. Därför bör offentliga upphandlare kontinuerligt erbjudas information och kompetenshöjande insatser.

För att stimulera till innovationer och nya svenska exportframgångar behöver utbyte av förfrågningar och idéer mellan entreprenörer och forskningsinstitutioner förbättras. Målet är att samla innovationsinformation på en och samma plats så att utbyte kan ske mellan företagare och forskningsinstitutioner. Å ena sidan kan intresserade företagare leta bland de erbjudanden om innovativa lösningar som olika forskningscenter lägger upp, och samtidigt kan företagare lägga upp förfrågningar på nya teknologiska lösningar som de eftersöker för sin verksamhet. Aktörerna kan sedan ta kontakt och påbörja ett samarbete. Det har potential att skapa jobb, växande företag och tillväxt.

Möjligheten till en översyn av att öka kunskapen och användandet av innovationsupphandlingar för att stimulera företagande och innovationer i Sverige bör därför göras.

Stockholm den 20 september 2011

Eliza Roszkowska Öberg (M)