Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fjärrvärme i konkurrens.
Fjärrvärme är idag monopolisternas marknad, dvs. det är den leverantör som äger nätet som ensam levererar värme till kunderna. Små steg har tagits för att öka mångfalden, t.ex. att industrier kan leverera överskottsvärme till fjärrvärmeleverantörer. Men för kunden spelar detta egentligen ingen roll då det inte finns någon annan faktisk leverantör att välja på. Konkurrensverket har också pekat ut fjärrvärmen som ett område med dålig konkurrens, och det är helt uppenbart att något måste göras. Kundernas förtroende för fjärrvärme minskar bl.a. för att de lokala fjärrvärmebolagen utnyttjar sin monopolställning t.ex. när det gäller prissättningen.
Frågan om tredjepartstillträde har diskuterats länge, vilket innebär att flera olika leverantörer kan leverera fjärrvärme i näten. För kunden handlar detta om mångfald och valfrihet.
Regeringen har också tillsatt en utredning, den s.k. TPA-utredningen, som haft till uppdrag att närmare analysera förutsättningarna för att införa ett lagstadgat tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten. Utredningen har redovisats i betänkandet Fjärrvärme i konkurrens (SOU 2011:44) där det finns konkreta förslag för fjärvärme i konkurrens.
Det är viktigt att de förslag som redovisas i utredningen nu tas om hand och blir verklighet så att vi även får konkurrens inom fjärrvärmeområdet. Dock bör man se över förslagen i utredningen om regleringen av distributionsnäten. Denna reglering får inte gå för långt utan den lokala nätägaren måste kunna utforma villkoren för att få bästa möjliga attraktionskraft för fjärrvärmen likaså hur reserveffekten ska lösas.
Jag anser att regeringen snarast bör se till att ta bort monopolet inom fjärrvärmen och istället införa fjärrvärme i konkurrens.