Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om statens engagemang när det gäller Kalmar läns utveckling.
Det vi gör i Kalmar län bidrar till utvecklingen i Sverige och i världen.
Den internationella handeln har de senaste åren ökat med mer än 15 procent i Västeuropa. Export och import är en viktig del av globaliseringen. Här har Kalmar län stora möjligheter. Många företag har en outnyttjad export- och internationaliseringspotential. Det finns många möjligheter men det innebär också att konkurrensen skärps. Globaliseringen påverkar även besöksnäringen genom att antalet utländska besökare ökar.
Idag arbetar 18 % av andelen anställda inom privat sektor i utlandsägda företag. 1990 var motsvarande siffra 8 %, och 1990 var 4 459 anställda i utländskt ägda företag. År 2008 var siffran 10 785. Mellan åren 2001 och 2008 ökade antalet exportföretag med 54 % och antalet importföretag med 317 %.
Branscherna i Kalmar län är sprungna ur våra naturtillgångar och basindustrin i hög utsträckning. De är viktiga näringar men har samtidigt genomgått en stor strukturomvandling. Tillverkningsindustrin står för den största andelen anställda i vårt län även om den minskar för varje år. I länet har andelen invånare som arbetar inom tillverkningsindustrin minskat med 21 % mellan åren 2001 och 2008. Istället har det skett en ökning inom handel och turism med 30 %, inom utbildning med 30 % och inom företagstjänster med 25 % under samma period.
Trä, energi- och miljöteknik, besöksnäring och plast är några av länets starkaste profilområden och tillväxtbranscher såväl regionalt som nationellt och internationellt.
Om Kalmar län ska fortsätta att vara starkt inom dessa områden krävs det mer slagkraftiga och innovationsstimulerande miljöer. Det behövs ett starkt innovationssystem. Inom besöksnäringen är det också viktigt med samverkan mellan privata företag och det offentliga, framförallt när det rör frågor som handlar om profilering av regionen.
För att klara det ovanstående så är kompetens- och arbetskraftsförsörjningen en avgörande förutsättning för utveckling och tillväxt i Kalmar län. Det måste ske en matchning för att näringslivets och den offentliga sektorns behov ska tillgodoses med rätt kompetens på både kort och lång sikt.
Den allt snabbare omstruktureringen av näringslivet gör att farten måste öka i fråga om nyföretagandet. Det behövs fler entreprenörer, fler nyföretagare och fler företag som vill och kan växa. Det måste därför finnas ett bra företagsklimat som stimulerar såväl kvinnor som män och såväl utlandsfödda som andra underrepresenterade grupper.
Genom att arbeta offensivt med en långsiktig attitydförändring genom grund- och gymnasieskolan och i vuxenutbildningen så kan det skapa en bra grund för fler entreprenörer, fler nyföretagare och fler företag som vill växa.
Kalmar län är idag ett utpräglat småföretagarlän, vilket minskar sårbarheten och skapar en grogrund för växande företag. Samtidigt så ställer det större krav på samhällets aktörer att stimulera och stödja de tillväxtmöjligheter som finns.
Det saknas inte förslag och idéer i fråga om vad som behövs för att uppnå det som tidigare nämnts:
Utveckla samverkan mellan skola och näringsliv för att säkra kompetensförsörjning i regionen och stimulera entreprenörskap.
Utveckla samverkan mellan högre utbildning och näringslivet för att sprida kompetens.
Stödja innovationer inom befintlig verksamheter och hos enskilda innovatörer. Särskilt fokus ska ligga på tjänster.
Skapa samverkan mellan små och medelstora företag och forskningsinstitut.
Skapa traineeprogram.
Skapa samverkan med våra grannlän inom strategiska områden, t.ex. träindustrin, miljöteknik och besöksnäring.
Företagsnära utbildningar för höjd kompetens inom strategiska områden hos ledning och anställda.
Kunskapshöjande och kontaktskapande internationella aktiviteter.
Stödja uppbyggnaden av kreativa miljöer, t.ex. inkubatorer.
Skapa en gemensam digital plattform för besöksnäringen.
Genomföra insatser för att öka exportmognaden hos länets företag inom besöksnäringen.
Arbeta med destinationsutveckling.
Detta är några av de områden som Kalmar län kommer att arbeta med för att utveckla sitt näringsliv. För att klara detta så behövs även statens engagemang. Då kommer de regionala utvecklingspengarna (1:1 medel) att spela en stor roll. Om alla parter engagerar sig så kommer Kalmar län och Sverige att kunna gå en ljus framtid till mötes i den globala ekonomin.