Vänsterpartiet vill med förslagen i motionen för utgiftsområde 24 huvudsakligen utveckla en innovationspolitisk strategi där huvudkomponenterna är satsningar på FoU i småföretag genom skattekrediteringar på 1,2 miljarder kronor och förstärkning av anslaget till Vinnova för deras mycket eftersökta program Forska och väx. Vänsterpartiet vill också se en kraftig ökning av antalet öppna innovationsarenor i form av testbäddar och demonstrationsanläggningar. Vi vill också förstärka den innovativa regionala närvaron genom ökade anslag till Almi Innovation och sådd. Den innovativa offentliga upphandlingen måste rustas upp och vi föreslår ett ökat stöd för det, liksom ett exportstöd till mindre företag. Industriella Utvecklingscentra (IUC) får möjlighet att utveckla sin verksamhet i främst industriorterna. Vi vill dessutom se ett formande av branschprogram på strategiska områden för svensk industri och svenska tjänsteföretag. Besöksnäringen är också ett område som behöver utvecklas med ett nytt branschprogram och ett stöd till näringen. Alla dessa förslag behandlas utförligare i motion 2011/12:N414 Innovationer.
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 24 Näringsliv enligt uppställning:
Vi vill tillföra Vinnova 50 miljoner per år för en utökad satsning på innovativa offentliga upphandlingar som kan leda fram till ny sysselsättning inom svenskt näringsliv.
Vi föreslår en förstärkning till Vinnovas forskningsprogram Forska och väx med 200 miljoner kronor årligen för att kunna öka antagningen till programmet som i dag ligger på endast 15 procent av dem som söker.
Industriella Utvecklingscentra (IUC) kan utveckla sin verksamhet med ytterligare stöd i först och främst industriorter. Det sker i samarbete myndigheter, fack, högskolor och industriforskningsinstitut. Vi föreslår därför 103 miljoner kronor för 2012, 112 miljoner kronor för 2013 och 132 miljoner kronor för 2014. Enligt egna beräkningar av IUC ger denna satsning 7 000 nya helårsjobb. Almi får ökade medel jämfört med regeringen för regionala möjligheter till innovation och sådd med 50 miljoner kronor årligen. Dessutom får Almi 10 miljoner kronor årligen till generationsskiftesarbete i företagen. Vi säger samtidigt nej till det extrastöd regeringen vill ge apoteken för att bättra på avregleringen med sammantaget 3 miljoner kronor varav 1 miljon kronor första året.
Besöksnäringen är i starkt växande och skapar arbetstillfällen över hela landet. Vi vill att Sverige ska ligga i framkant. Vi vill se att staten i samarbete med kommuner, föreningar och företag, ska ta ett ökat ansvar för att locka besökare till Sverige och avsätter därför 50 miljoner kronor för detta ändamål.
Vänsterpartiet avvisar detta anslag som används huvudsakligen för konsulttjänster som leder fram till försäljning av statliga företag. Eftersom vi konsekvent har sagt nej till dessa försäljningar avvisar vi regeringens förslag på anslaget.
Det är positivt att regeringen höjer anslaget med 50 miljoner kronor. Med tanke på den ökade globala konkurrensen och krisen i ekonomin för många nationer som Sverige exporterar till anser vi att det inte räcker. För att småföretagen ska få möjlighet till export föreslår vi en ökning gentemot regeringens förslag med 25 miljoner kronor årligen.
En ökad kompetens hos privatpersoner, myndigheter och företag ökar möjligheten att använda fria program. Därmed ökar också möjligheten att välja bort de företag som i dag har så gott som monopol på mjukvara till datorer. Vi vill inrätta ett kompetenscenter för detta och anslår sammantaget 50 miljoner kronor för tre år. För 2012 avsätter vi 10 miljoner kronor.
I satsningen på ett framtida innovativt Sverige är samarbete betydelsefullt. Vi vill skapa branschprogram inom strategiskt viktiga industri- och tjänstebranscher med deltagare från regering, företag, fack och myndigheter för att stärka dessa branscher i den globala konkurrensen och öka antalet arbetstillfällen i Sverige. Vi avsätter 100 miljoner kronor första året och 50 miljoner kronor år två och tre för branschprogram.
En innovationsstrategisk satsning är avhängig av att produkter och tjänster kan provas, demonstreras och certifieras. För detta behövs öppna innovationsarenor med demonstrationsanläggningar och testbäddar. Som ett komplement i sökandet efter nya företag som kan växa och bli framtidens storföretag föreslår vi också ett riskkapitalstöd i lägen när det privata riskkapitalet sviktar. Ett statligt riskkapital kan också ta regionala hänsyn och på det sättet bidra till en levande landsbygd. Vi föreslår ett innovations- och riskkapital på sammantaget 2 miljarder kronor årligen från 2012.