Motion till riksdagen
2011/12:N346
av Lars Johansson m.fl. (S)

Handels- och investeringsfrämjande


S4007

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen på svensk handelspolitik.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av att utbilda fler regionala exportrådgivare som verkar nära företagen och som ger kostnadsfri exportrådgivning.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av att utveckla exportverksamheten för små och medelstora företag.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att exportstödet stöder viktiga framtidsbranscher, exempelvis miljöteknik och hälsofrämjande.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av särskilda satsningar på exportfrämjande riktade mot tjänstesektorn.

Motivering

Vi socialdemokrater tror på globaliseringens möjligheter. Globaliseringen har gett ett ökat välstånd och lett till att fattigdomen minskar för flertalet av världens länder. Avstånden mellan människor har minskat genom att kunskapen och förståelsen för levnadsvillkoren för människor i andra delar av världen ökat. Varje dag växer kraven på demokrati, mänskliga rättigheter och social trygghet runtom i världen. Aldrig har det funnits så många demokratier som i dag.

Samtidigt är globaliseringen en källa till oro och otrygghet för många människor. Kraven på flexibilitet utan skyddsnät och de snabba ekonomiska kasten ökar osäkerheten och maktlösheten. Omställningen till den nya ekonomin skapar oro för framtiden, i såväl den rika som den fattiga världen. Det är en oro för att alltmer av industrijobben flyttar till låglöneländer och att inga nya arbetstillfällen skapas i dess ställe. Låglöneländer spelas ut mot varandra, vilket försvårar kampen för en bättre tillvaro.

En kunskapsbaserad ekonomi – en del av den framtida handelspolitiken

Diskussionen om globaliseringen är inte ny. Tvärtom har frågan om hur vi ska möta globaliseringens utmaningar stått i centrum för den politiska debatten under lång tid. Svenska företag möts av en allt hårdare internationell konkurrens. I synnerhet växer utmaningarna från de nya tillväxtekonomierna. Vi är övertygade om att Sverige inte ska möta denna konkurrens med lägre löner eller försämrade arbetsvillkor. Det som andra länder gör billigare ska vi i Sverige göra bättre. Jobb skapas inte med subventioner utan med investeringar.

Vi socialdemokrater tror på en kunskapsbaserad ekonomi. För oss är det en central hållning att välutbildade människor är grundläggande för ett lands utveckling. Sverige ska konkurrera med höga förädlingsvärden, högt kunskapsinnehåll, forskning och innovationskraft – inte med låga löner. I vår globaliserade värld är det inte bara företag som konkurrerar med varandra utan också länder. Staten kan göra skillnad för svenska företags framgång på vissa nyckelmarknader. För att stötta det svenska näringslivet vill vi arbeta för en aktiv handelsstrategi. Svenska företag måste ta del av de möjligheter som ges av ökad global konkurrens och växande nya marknader. Vi socialdemokrater vill investera för att stärka det svenska näringslivet och därmed skapa fler jobb.

Sverige är ett relativt litet exportberoendeland i den internationella ekonomin. Vi har en tradition av dialog mellan politik, näringsliv, fackliga organisationer och akademi. Det har varit ett framgångsrikt koncept för Sverige. Vi vill återupprätta ett konstruktivt samarbetsklimat mellan politik, näringsliv, fack och forskningen i syfte att stärka svensk konkurrenskraft för att skapa arbetstillfällen och resurser för att finansiera välfärden.

Utveckla exportstödet mot de nya tillväxtekonomierna

Sverige behöver investeringar i ökad produktivitet, förstärkt innovationskraft och global konkurrenskraft. Vi vill ha fler regionala exportrådgivare som verkar nära småföretagen i landets alla län och ger kostnadsfri exportrådgivning. Vi vill också göra en särskild riktad satsning för att utbilda fler exportsäljare för att möta små och medelstora företags behov. Exportstödet ska särskilt stärkas mot viktiga tillväxtekonomier i Asien och Latinamerika.

Exportstödet ska särskilt stödja viktiga svenska framtidsbranscher, exempelvis företag verksamma inom energieffektivisering och omställning till ett mer hållbart samhälle. Miljöteknik och hälsofrämjande är två nyckelbranscher där Sverige har möjligheten att bli världsledande. Vi vill ha gemensamma insatser mellan stat och industrin för att utveckla spetskompetens för dessa framtidsbranscher.

En ny handelsstrategi riktad till små och medelstora företags behov

Sverige är beroende av sin exportindustri för att möta den allt hårdare internationella konkurrensen. Storföretagen är motorn i den svenska industrin men det finns stor potential i att utveckla exportverksamheten för de små och medelstora företagen. Tillväxten bland Sveriges traditionella handelspartner är stagnerande och har så varit under många år. Ett stort antal nya länder och kontinenter har en årlig tillväxt motsvarande de nivåer Sverige hade på 60- och 70-talen. Nya länder, som vi inte har vana att handla med, efterfrågar varor och tjänster i en utsträckning som våra traditionella handelspartner. Sveriges underleverantörer har själva tagit initiativ till att stötta små och medelstora företag att komma ut på nya marknader, då de upplever att det finns brister i dagens system vad gäller exportstöd.

Det finns stora möjligheter till export av svenska varor och tjänster, inte minst i nya branscher och bland små och medelstora företag. I framtiden måste exportstödet inriktas på att hjälpa dessa företag. Steget för små och medelstora företag ut på den internationella marknaden ska underlättas. Vi vill i samråd med branschorganisationer och ansvariga myndigheter se över möjligheterna att utforma ett program med riktade exportstöd mot små och medelstora företag. I ett sådant program vill vi ha fler regionala exportrådgivare som verkar nära småföretagen i landets alla län och ger kostnadsfri exportrådgivning. Särskilda exportsatsningar bör övervägas för tjänste- och miljöteknikbranscherna. Närvaron på viktiga framtidsmarknader kan behöva stärkas och exportsäljare utbildas. Vi vill också se över möjligheterna att genomföra en särskild satsning på exportfrämjande verksamhet riktad mot tjänstesektorn.

Stockholm den 2 oktober 2011

Lars Johansson (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Ann-Kristine Johansson (S)

Börje Vestlund (S)

Karin Åström (S)

Krister Örnfjäder (S)

Ingemar Nilsson (S)

Ingela Nylund Watz (S)