Motion till riksdagen
2011/12:N328
av Carin Runeson m.fl. (S)

Samhällsservice


S18052

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om samhällsservice.

Motivering

En likvärdig samhällsservice var man än bor i landet borde vara en självklarhet, även om alla inte kan ha lika nära till allt.

Ett rättmätigt krav är dock att de statliga myndigheterna inte överger de glest befolkade delarna av landet utan i samverkan med kommuner och landsting ser till att servicen upprätthålls genom exempelvis gemensamma kontor och där så är möjligt även med gemensam personal.

För närvarande finns emellertid tydliga bevis för att de statliga verken och myndigheterna i allt större omfattning koncentrerar sina kontor och sitt serviceutbud till våra städer och större tätorter.

För de cirka två miljoner av landets befolkning som lever och bor utanför tätortsområdena, har tillvaron väsentligt försämrats i och med att exempelvis posten, apoteket, polisen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen försvunnit från kommunen. Inte sällan tvingas människor åka såväl tio som tjugo mil, och ibland till och med längre, enkel resa för att på plats få träffa en myndighetsperson och uträtta sitt ärende. Detta är inte tillfredställande och har i förlängningen bidragit till en förändring och försämring av livsvillkoren för innevånarna på landsbygden och i de mindre tätorterna när det gäller såväl arbete som boende.

För många kommuner är detta dessutom ett problem dels när det gäller att behålla befintlig arbetskraft, dels när det gäller möjligheten till nyrekrytering för att täcka upp för de stora pensionsavgångar som kommer de närmaste åren.

Det är också viktigt att ungdomar och unga familjer vill och kan bo kvar i mindre kommuner och i glesbygd för att inte den regionala balansen helt skall rubbas. I dagens läge har storstadsregionerna redan problem med bland annat bostäder och trafiklösningar, vilket kommer att förvärras ytterligare om alltfler väljer att flytta från glesbygdskommunerna.

Ett annat och mycket allvarligt problem är det faktum att enskilda teleabonnenter i vissa delar av landet förlorat sitt fasta abonnemang i och med att Telia Sonera har avvecklat sitt kopparnät. Här handlar det om att man tar ifrån enskilda personer deras trygghet och möjlighet att komma i kontakt med omvärlden, vilket är under all kritik och ett allvarligt samhällsproblem.

Med hänvisning till att ovanstående och med ett krav på samhällsansvar anser vi att det är viktigt att en översyn görs av möjligheterna till acceptabel samhällsservice även i de glest befolkade delarna av landet.

Stockholm den 3 oktober 2011

Carin Runeson (S)

Gunnar Sandberg (S)

Helén Pettersson i Umeå (S)

Jasenko Omanovic (S)

Åsa Lindestam (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)