Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om innovationsupphandling.
Under flera decennier på 1900-talet utvecklade vissa statliga verk och privata företag ny teknik tillsammans. Resultatet var givande och har i flera fall gett upphov till världsledande innovationer, med tillhörande spill-offeffekter, som också bidragit stort till att solida svenska storföretag har bildats. Det är företag som i omstöpt form är verksamma och välmående än idag. Som exempel på samverkan kan nämnas den mellan LM Ericsson och Televerket samt mellan Saab och Försvaret.
Behovet av att utveckla företags innovationsförmåga finns också idag. Som ett led för att förbättra den, och därmed skapa möjlighet till nya jobb och fler företag i Sverige, har regeringen satsat 24 miljoner kronor i budgeten för 2012 på offentlig innovationsupphandling.
Initiativet är mycket bra, innovativt och efterlängtat, men dock endast ett litet steg på vägen. Det är många som tror på den här metoden för att gynna svensk konkurrenskraft. Det är en uppfattning som delas i Innovationsupphandlingsutredningens betänkande, vars slutsats är att den här typen av upphandlingar kan stärka den offentliga verksamhetens förnyelse, kvalitet och effektivitet.