Motion till riksdagen
2011/12:N295
av Margareta Cederfelt och Andreas Norlén (M)

Patentintrång för svenska uppfinningar


M0349

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av olika tänkbara åtgärder för att stärka uppfinnares möjligheter att värna sina patent.

Motivering

I dag finns det ingen hjälp från staten till uppfinnare om ett storföretag gör patentintrång i deras uppfinningar, med undantag för de sällsynta fall då allmän åklagare beslutar väcka åtal för patentintrång, något som inte skett på årtionden. Vid ett eventuellt patentintrång kan patentägaren uppmana den som gör intrång att upphöra med intrånget. I det fall intrånget fortgår kan patentägaren välja att vidta åtgärder eller att lämna det därhän. Om patentägaren väljer att inte vidta åtgärder leder det ofta till förlorad möjlighet att tjäna pengar på uppfinningen eftersom den enskilde uppfinnaren i praktiken saknar resurser, såväl personella som ekonomiska, för att konkurrera med ett storföretag. Dessutom går pengar till spillo som lagts ut på patentansökan och årsavgifter, liksom de investeringar som gjorts för att färdigställa produkten och marknadsföra denna.

I det fall patentinnehavaren väljer att vidta åtgärder handlar det om att inleda en civilrättslig process. Innan stämning inlämnas till domstol måste patentägaren nogsamt undersöka det rättsliga läget och värdera möjligheterna till framgång då det finns ett stort antal fallgropar på vägen, samt även bedöma risken vid en eventuell fortsättning av den rättsliga processen. För detta behövs professionell hjälp och rådgivning, vilket i sin tur tarvar möjlighet att klara de stora kostnader som en civilrättslig process medför.

En enskild uppfinnare har oftast ingen möjlighet att värja sig mot ett storbolags försök att stoppa, skada eller ta över en uppfinning. Resultatet blir ofta att den uppfinnare som drabbats av patentintrång bedömer att det i praktiken är omöjligt att stämma den som gör patentintrång inför domstol, inte minst på grund av risken för stora kostnader. Tyvärr är det vanligt att uppfinnare gör denna bedömning även i de fall när patentintrånget är tämligen uppenbart, vilket utgör ett hot mot det svenska innovationsklimatet och därmed i förlängningen mot framtidens arbetsmarknad.

Det finns en fara i att stora företag tar lätt på riskerna med att göra patentintrång i andras uppfinningar på grund av att de vet att uppfinnaren ofta saknar finansiella resurser att väcka talan. Om det var fler uppfinnare som hade möjlighet att driva en rättslig process skulle detta troligen resultera i färre patentintrång.

I syfte att öka uppfinnarens möjlighet att försvara sitt patent vid ett eventuellt intrång skulle en patentförsäkring kunna utgöra ett värdefullt redskap förutsatt att denna inkluderar möjlighet till att erhålla professionellt och finansiellt bistånd i den rättsliga processen. Bara vetskapen om att den ”lille” uppfinnaren har möjlighet att skydda sitt patent skulle troligen medföra att antalet överlagda patentintrång minskar. Att ha ensamrätt till sina patent är ett av de viktigaste stegen för att bygga upp ett framgångsrikt företag.

Det skulle behövas en översyn av olika tänkbara åtgärder för att stärka uppfinnares möjligheter att värna sina patent.

Stockholm den 4 oktober 2011

Margareta Cederfelt (M)

Andreas Norlén (M)