Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige kan lära av Halland.
Halland är i de flesta avseenden en fantastiskt framgångsrik del av Sverige. Oavsett vilken indikator på regional utveckling man väljer att titta på så uppvisar Halland positiva resultat.
Under 1950-talet inleddes en ny period i svenskarnas flyttmönster. Rörligheten ökade i hela landet och människor sökte sig till områden med goda boendemiljöer, särskilt i storstädernas närhet. I denna regionala omfördelning blev Halland en av de stora vinnarna. Sedan 1950 har folkmängden ökat med över 115 000 personer eller med 68 procent. Även om födelsetalen har varit relativt höga beror befolkningsökningen i första hand på inflyttning från andra län. Under 2000-talet har Halland hittills haft den relativt största befolkningsökningen i Sverige.
Hallands starka befolkningsutveckling leder till att befolkningens utbildningsnivå och genomsnittliga inkomster ökar. Annorlunda uttryckt har befolkningsutvecklingen under de senaste 50 åren inneburit att demografin har förändrats så att Halland idag har en relativt ung befolkning med hög utbildningsnivå och höga inkomster. Dagens Halland har således helt andra utvecklingsförutsättningar än vad regionen hade för 50 år sedan. Befolkningsökningen skapar också en kreativ känsla av förändring, tillväxt och framtidstro som lägger grunden till fortsatt positiv utveckling. Inflyttningen och inflödet av idéer bidrar till dynamik och nytänkande i alla samhällssektorer.
Det finns intressanta resultat rörande in- och utflyttningen till Halland. Bland annat visar det sig att barnfamiljer gärna flyttar till Halland och att fler akademiker flyttar till Halland än från Halland. Motiven att flytta till Halland skiljer sig också en del jämfört med att flytta från Halland. Arbete och studier är viktiga motiv för att flytta från Halland. Inflyttarna pekar däremot i betydligt större utsträckning på boende och miljö som motiv för sin flyttning. Det är också så att fler inflyttare än utflyttare tycker att boende och miljö har blivit bättre. Det är ytterst få som flyttar till Halland som anser att man kommit till en sämre miljö – det är betydligt vanligare bland dem som flyttat från Halland.
Efter en lång tid med positiv befolkningsutveckling har Halland också etablerat sig som en av de regioner som har bäst ekonomisk utveckling. Detta kan avläsas i ökad sysselsättning, höga och ökande lönesummor, höga inkomster samt bra omsättningsutveckling i företagen. Länets goda ekonomiska utveckling leder även till att välfärden utvecklas. Det finns idag en god offentlig service, vilket bland annat beror på att de halländska kommunerna och landstinget länge har klarat sig från ekonomiska kriser.
Näringslivet i Halland är varierat och kännetecknas av många små företag. Småföretagsstrukturen har flera positiva effekter, som ett högt nyföretagande, god lönsamhet och mindre känslighet för struktur- och konjunkturförändringar. Halland har ett ökande antal besökare och många nya företag inom upplevelsenäringen. Besöksnäringen och turismen är viktig för såväl regionens identitet som dess näringsliv.
Kopplingen mellan den lokala kunskapen – i det enskilda företaget och på den egna orten – och den kunskap som finns hos dem som ska fatta beslut om de regionala strategierna är mycket god i Halland. Ofta kallas detta för ”Hallandsandan” och bygger på en trygghet i att alla känner till aktuella förhållanden och att man i samförstånd arbetar för att hitta konstruktiva lösningar.
Det har gjorts någon enskild studie för några år sedan som handlade om att jämföra utvecklingen i Halland med utvecklingen inom andra regioner i Sverige och i Europa. Sammanfattningsvis visade man att Halland utvecklades mycket väl jämfört med andra regioner (län) i Sverige. Halland toppade bland annat när det gäller medellivslängd, befolkningsutveckling, BRP-utveckling och lönesummans utveckling.
Det finns även flera regioner som liknar Halland i EU som det går bra för i relation till andra regioner i respektive nation. Frågan är om inte faktorer som närhet till kust och goda kommunikationer, rikt kultur- och föreningsliv, god hälsa och livskvalitet samt en låg skatt kombinerat med god hälso och sjukvård är viktigare för den regionala tillväxten än befolkningsstorlek. Befolkningsdensitet snarare än befolkningsstorlek bör vara en relevant förklaringsfaktor när regioners utveckling ska studeras. Men det behövs mer av kunskap och studier för att se vad Sverige kan lära av Halland.
Vi lever i en tid som präglas av internationalisering och globalisering. Detta leder till en ökad rörlighet bland individer och hos kapital, företag, varor och tjänster. Därför är Hallands utmärkta geografiska läge viktigt för regionens utveckling. Kanske är läget en av de viktigaste strategiska tillgångarna som Halland har.
Genom bra kommunikationer har Halland en tillgänglighet som är unik för Sverige. Halland har som del av det tätbefolkade sydvästra Sverige stor möjlighet att skapa trafiksystem med mycket hög kvalitet. Med bra vägar, järnvägar, hamnar, modern flygplats och bra kollektivtrafik skapas goda möjligheter för utbytet mellan de halländska kommunerna och med omvärlden. Bor man i Halland har man tillgång till ett stort utbud av arbetsplatser, kultur och service. För företagen innebär det geografiska läget att man har närhet till stora marknader och större möjligheter att rekrytera arbetskraft.
De sammanlagda kommunala skatterna (landstingsskatten och skatt till primärkommunen) är genomsnittligt sett lägst i Hallands län, jämfört med alla andra län i Sverige. Anledningen till detta är bland annat att landstingskatten i Halland är bland de lägsta i Sverige samt att majoriteten av de halländska kommunerna har en lägre skattesats än rikets genomsnitt.
Trots det låga skatteuttaget erbjuds hallänningarna en sjukvård som är av hög kvalitet och med landets kortaste väntetider inom bl.a. närsjukvården. En stor del av sjukvården bedrivs av privata aktörer som på ett bra sätt stimulerar till ökad tillgänglighet och kvalitetstänkande. Konkurrensen har även visat sig ge stora vinster för personalen som har flera arbetsgivare att välja mellan alternativt att starta eget företag inom vård och omsorg. I jämförelser mellan landstingen som Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting gör, placerar sig sjukvården i Halland väldigt bra i så gott som samtliga jämförelser. Vi har en sjukvård av hög kvalitet och som upplevs ”nära”. Vi var det län som tog fram vårdvalsmodellen för att stärka patientens makt och inflytande i vården och vi införde vårdgaranti och valfrihet som en naturlig del av sjukvårdens arbetssätt.
Halland är Sveriges sjunde största län sett till antalet invånare. En ständig befolkningstillväxt har gett bra förutsättningar för utveckling av länet och vården.
Ur ett regionalt utvecklingsperspektiv är vårdens kvalitet och tillgänglighet viktig när människor skall bestämma sig för var man ska bo eller var en företagsetablering skall ske. Ett framgångsrecept i Halland är dessutom det medvetna arbete som bedrivits för att länsgränserna inte ska utgör hinder för var sjukvård erbjuds och nyttjas. Halland erbjuder vård och betalar för den del av invånarnas sjukvård som konsumeras i andra län. Dessutom ger man vård till invånare i andra län, inte minst under sommarhalvåret.
Vi har sedan länge en väl fungerande kommunal verksamhet och samverkansformer. Det finns även en stor mängd väl fungerande nätverk. Halland har inte heller några inomregionala obalanser; länet präglas i ovanligt hög grad av en balans mellan stad och landsbygd. I Halland finns det en tradition av underifrånperspektiv och viktiga beslut bygger på kunskap om lokala förhållanden och förutsättningar.
Halland fungerar bra, ja mycket bra! Det finns naturligtvis fortfarande mycket som kan utvecklas vidare och aspekter som måste uppmärksammas men vår uppfattning är att Halland kan vara en god förebild för andra län i det fortsatta utvecklingsarbetet inom såväl sjukvården som det regionala tillväxtarbetet. Hallandsandan är ett levande begrepp som allmänt uppfattas vara till gagn för fortsatt positiv utveckling och tillväxt.