Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stärka förutsättningarna för en god kommersiell service till småföretagare och boende i hela landet.
Utgångspunkten för regionalpolitiken måste vara att den ekonomiska tillväxten är summan av tillväxten i landets alla delar och att de statliga insatserna måste vara inriktade på att regionerna ska få möjlighet att växa och utvecklas efter sina särskilda förutsättningar. Den regionala utvecklingspolitiken ska bidra till att skapa en hållbar tillväxt i hela landet, med väl fungerande och hållbara lokala arbetsmarknadsregioner och en god servicenivå i alla delar av landet.
En landsända kan inte ses isolerad från en annan. Företag, naturresurser och arbetskraft återfinns i alla delar av landet och de är sinsemellan sammanlänkade i ett komplext system av produktion och transporter som knyter Sverige samman. Vår solidariskt uppbyggda välfärd, där det kommunala skatteutjämningssystemet spelar en viktig roll, bidrar ytterligare till att stärka de ekonomiska banden mellan olika delar av landet. Detta förutsätter i sin tur en väl fungerande samordning mellan olika politikområden och mellan olika politiska nivåer. Den nationella nivån måste aktivt samverka med regioner och kommuner för att skapa bästa möjliga utvecklingsmöjligheter.
Förutsättningarna för en god kommersiell service till småföretagare och boende i hela landet behöver stärkas. I många delar av landet ökar nämligen avstånden till närmaste butik, serviceställe eller mack och med dem försvinner också annan service som apoteks- och systembolagsutlämning.
Tillväxtanalys (och tidigare Glesbygdsverket) har under lång tid följt utvecklingen av och tillgängligheten till service. Utvecklingen har i de flesta gles- och landsbygdsområden under många år visat en negativ trend. Tillväxtanalys senaste rapport visar att utvecklingen fortsätter i samma riktning.
Antalet dagligvarubutiker i landet har minskat under en lång följd av år. Mellan 2002 och 2010 var nedgången 13 %. Med ett glesare butiksnät har avstånden till närmaste butik ökat i många delar av landet. Dagligvarubutiker i gles- och landsbygder tillhandahåller ofta ett bredare utbud än enbart dagligvaror; ombudstjänster såsom paketutlämning och kompletterande serviceslag är vanligt och kan vara av stor betydelse för företags fortsatta existens på orten.
Av Sveriges 21 län är det 15 län som har personer med mer än 20 minuter till närmaste dagligvarubutik. Antalet är högst i de tre Norrlandslänen Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Mellan åren 2002 och 2010 har antalet personer med långa avstånd till dagligvarubutik ökat i samtliga dessa 15 län.
Därför bör ytterligare stödinsatser övervägas för att stärka den kommersiella servicen i glesbygd.