Motion till riksdagen
2011/12:N279
av Ulrik Nilsson (M)

Inrättande av ett handels- och tjänsteinnovationsinstitut i Borås


M0300

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett handels- och tjänsteinnovationsinstitut i Borås.

Motivering

Tjänstesektorn får allt större betydelse i det svenska näringslivet och tjänsteproduktionen står idag för över 70 % av Sveriges BNP. Trots detta saknas fokus på tjänsteforskning och tjänsteinnovationer i den svenska forsknings- och innovationspolitiken. En nationell strategi på detta område finns i hög grad i bland annat Singapore, Finland, Danmark, Holland och Storbritannien. I Sverige saknas dock såväl nationell strategi som samordning av den tjänsteforskning som bedrivs.

I regeringens forskningsproposition (2008/09:50 Ett lyft för forskning och innovation) anges dock att det är viktigt att berörda aktörer samverkar i syfte att stimulera tjänsteinnovationer, och man uppmanar till insatser för att skapa strukturer för ett utbyte av kunskap och erfarenheter samt för att identifiera nya forskningsbehov och lägga grunden för nya kunskapsmiljöer.

En rapport (Ett handels- och tjänsteinnovationsinstitut i Borås – rapport från förstudie) framtagen på uppdrag av bland andra Unionen, Almega, Högskolan i Borås, Västsvenska Industri- och Handelskammaren, Espira Tillväxtcenter AB och Sjuhärads kommunalförbund föreslår att ett handels- och tjänsteinnovationsinstitut bör inrättas i Borås. Studien kommer fram till att detta organisatoriskt bör höra samman med de statliga industriforskningsinstituten RISE Holding AB.

Tjänsteutveckling skiljer sig från traditionell produktutveckling genom att den sker närmare kunden. Individer kommer att förvärva alltmer kunskap och makt i sina roller som konsumenter, innovatörer och anställda. Institutets uppgift blir att verka som en plattform för utveckling av nya affärer och idé- och erfarenhetsutbyte mellan företag, förvaltningar och andra organisationer. Initialt är tanken att institutet ska fokusera på forskningsprojekt för att skapa en utvecklad e-handel som utgår från individer och skapa nya innovativa affärsmodeller samt en utveckling av tillverkningsindustrins tjänsteportföljer. Fokus kommer även att läggas på samverkansprojekt för att möta samhällsutmaningar inom miljö, hälsa och omsorg samt regional utveckling.

Det finns flera anledningar till att institutets geografiska placering med fördel blir i Borås. Bygdens traditioner inom handel och entreprenörskap samt rollen staden spelar när det gäller distanshandel med de krav på transporter och logistik som medföljer är en anledning. Ledande distanshandelsföretag har idag sitt säte i Borås och dessa står för en stor del av e-handelsutvecklingen i Sverige. Västsveriges handelsbetydelse är stor genom bland annat Göteborgs Hamn och närheten till tillverkningsindustri samt närheten till viktiga forskningsinstitutioner såsom Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Borås och SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Sjuhäradsbygden präglas av att företag i allt större utsträckning koncentrerar sig på sin kärnverksamhet. Detta gör att såväl lokala som nationella och internationella aktörer kommer in på arenan för att skapa nya affärer, vilket leder till att nya affärsmodeller växer fram med nya arbetstillfällen inom avancerad handels- och tjänsteverksamhet. En mötesplats där forskare, näringsliv och offentliga organisationer kan mötas behövs för att kunskapsutveckling och innovation ska styras mot handels- och tjänsteutveckling.

Stockholm den 26 september 2011

Ulrik Nilsson (M)