Motion till riksdagen
2011/12:N276
av Penilla Gunther (KD)

Investerings- och utvecklingskapital för idéburet företagande


KD773

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av dialog mellan idéburna företag och finansinstitut i fråga om investerings- och utvecklingskapital.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att mer målmedvetet använda offentliga medel för kapitalförsörjning till idéburet företagande.

Motivering

Företagande är sprunget ur en idé, en tanke för att förbättra, förändra och förnya produkter och tjänster på marknaden. Till den typ av näringsidkande verksamhet som kallas idéburet företagande räknas förenings- och stiftelseanknuten affärsverksamhet, enskilda icke vinstdrivande företag, ekonomiska föreningar och kooperativa företag.

Det idéburna företagandet ligger i gränslandet mellan den ideella sektorn och privata näringslivet. Det bygger på samverkan och organiseras oftast för att tillgodose ett tydligt behov. Det drivs utan enskilt vinstintresse och använder eventuellt överskott för att återinvestera i verksamheten. Det behövs en särskild näringspolitik för dessa företag, då värdet ligger i mera än kronor och ören!

Kreditgarantiföreningar har kunnat gå i borgen för mindre summor och enskilda mindre banker har sett ett lokalt värde och därför lånat ut pengar för start eller utveckling av idéburet företagande. I övrigt kan det nog anses som ganska svårt att få medel från finansinstitut och större banker, trots att dessa företag ofta har ett flertal ägare med olika säkerheter. Jag anser därför att det behövs en dialog mellan de idéburna företagen och finansinstituten för att skapa förståelse för och kunskap om vad de gör och står för.

Likaså ser det olika ut över landet med stöd från det offentliga till företagsstart och utveckling för det idéburna företagandet. Vissa landsting, regioner eller kommuner ger generösa stöd genom årsavgifter, årliga anslag eller projektdeltagande, medan andra ger lite eller inget alls. Här tror jag att det behövs en pådrivande kraft från riksdag och regering för att stödet ska bli mera målmedvetet och att man ser det som en tillgång med människors innovations- och förändringskraft på samtliga politiska nivåer.

Stockholm den 4 oktober 2011

Penilla Gunther (KD)