Motion till riksdagen
2011/12:N251
av Jonas Eriksson m.fl. (MP)

Regelförenkling för företag


MP1901

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Regelrådets verksamhet bör permanentas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om konkreta krav på konsekvensutredningar i statliga utredningar.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inrättande av ett sektorsövergripande forum för regelförenklingar på lokal och regional nivå.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om stöd i styrande dokument för myndigheter att prioritera ett aktivt deltagande i ett forum för regelförenklingsarbete.

Motivering

Att förenkla vardagen för Sveriges företag och entreprenörer är en viktig och angelägen insats för att skapa fler jobb och ökad välfärd. Miljöpartiet de gröna vill att det ska vara enkelt att starta, driva och äga företag i Sverige.

Miljöpartiet såg därför positivt på regeringens beslut år 2008 om att inrätta ett rådgivande organ, Regelrådet, med uppgift att bistå regeringen och myndigheterna i arbetet med regelförenklingar för företagen. Regelrådet har också arbetat med att granska ny lagstiftning ur ett regelförenklingsperspektiv.

Regeringens mål var att till år 2010 minska företagens administrativa kostnader med 25 procent – en målsättning Miljöpartiet stått bakom.

Trots att regeringen haft regelförenklingsarbetet högt på sin agenda återstår mycket att göra. Under perioden 2006–2010 har företagens administrativa kostnader enbart minskat med omkring 5 procent. Regeringens målsättning har långt ifrån uppnåtts.

Det finns fortfarande ett mycket stort utrymme för en positiv förändring i företagens vardag genom samordning och översyn av regler och tillämpningen av dessa.

Permanenta regelrådets verksamhet

Miljöpartiet anser att det är viktigt att Regelrådets arbete fortsätter och används av regering och myndigheter. Miljöpartiet anser också att ett kontinuerligt arbete kring regelförenklingar för näringsverksamheter är eftersträvansvärt och att den verksamhet Regelrådet bedriver därför bör permanentas.

Krav på konsekvensutredningar

I Regelrådets årliga rapport överlämnad i januari 2010 pekar Regelrådet på att det är viktigt att myndigheternas konsekvensutredningar görs tidigt i regelgivningen. De flesta avstyrkanden från Regelrådet av förslag till regler har sin grund i bristfälliga konsekvensutredningar. Det är därför lämpligt att regeringen i direktiv till statliga utredningar konkret anger vilka krav som bör uppställas på innehållet i konsekvensutredningen.

Samverkan mellan olika nivåer

För att uppnå målet för regelförenklingsarbetet är det viktigt att förbättringar görs även på regional och lokal nivå. Ramar för regelverk sätts på nationell och europeisk nivå men tillämpas ofta på lokal och regional nivå.

Att det finns ett behov av ökad samverkan mellan staten och kommunerna är en slutsats som OECD drar i sin granskning av Sverige. OECD har granskat regelförenklingsarbetet i över tjugo EU-länder. I rapporten Better Regulation in Sweden från 2010 beskrivs att det saknas ett diskussionsforum, en naturlig mötesplats, för kommunerna sinsemellan och för kommunernas kontakt med departement och myndigheter.

Tillväxtverket har i en rapport, ”Förslag till insatser – regelförenkling på kommunal nivå”, till regeringen i december 2010 föreslagit att det skapas ett särskilt sektorsövergripande forum där alla nivåer i de regelgivningskedjor som avslutas med att kommuner tillämpar regelverk gentemot företag kan mötas och där förenkling för företag kan vara i fokus.

Inom ramen för forumet kan arbetsgrupper skapas för olika sakfrågor som kräver samordning eller erfarenhetsutbyte.

Det är Miljöpartiets uppfattning att regeringen bör ge Tillväxtverket i uppdrag att organisera och samordna ett forum för regelförenklingsarbete på lokal och regional nivå och att myndigheter bör få stöd i styrande dokument att kunna prioritera ett aktivt deltagande i ett sådant forum.

Stockholm den 30 september 2011

Jonas Eriksson (MP)

Per Bolund (MP)

Jan Lindholm (MP)

Mehmet Kaplan (MP)

Ulf Holm (MP)