Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om försäljning av statliga bolag.
Staten äger idag stora delar av ledande svenska bolag som till exempel Telia Sonera, SAS, Nordea och SBAB. De ägarandelarna gör den svenska staten till den största företagsägaren i landet. Det finns en rimlighet att staten finns med som huvudägare i vissa bolag på grund av att det finns ett samhällsintresse. I andra fall skulle bolagen lika gärna kunna ägas av privata intressen.
Det är en viktig princip att staten inte ska verka på marknader med en fungerande konkurrens. Därför har alliansregeringen under sin tid vid makten verkat för att sälja de bolag där det inte funnits ett tydligt samhällsintresse för statligt ägande. Sedan 2006 har regeringen genomfört försäljningar av företagen Vin&Sprit och Vasakronan, sålt statens aktier i OMX samt minskat ägandet i Telia Sonera.
Vi anser att det är viktigt att fortsätta på den inslagna vägen och gå vidare med andra statliga bolag, dels av de principiella anledningar som har angivits, dels av effektivitetsskäl.
De bolag som borde vara prioriterade för försäljning är SBAB och statens resterande post i Nordea. Dessa bolag verkar på marknader med en fungerande konkurrens. Dessutom har finansmarknaden varit mycket turbulent de senaste åren. Skattebetalarna ska inte behöva betala notan för eventuella finansbubblor.
Alliansregeringen har vid tidigare försäljningar kritiserats för att intäkterna från försäljningen har gått till att amortera av statsskulden. I ljuset av finanskrisens effekter och behovet av stabila statsfinanser ter sig denna kritik allt mer irrelevant. Därför bör även intäkter av framtida försäljningar av statliga bolag gå till att ytterligare amortera av statsskulden för att stärka den svenska ekonomin i en orolig omvärld.
Ett grundläggande villkor för att en försäljning ska ske är att det går att få ett bra pris för bolaget eller den statliga aktieposten. Processen ska vara transparent och det är också viktigt att de försäljningar som gjorts följs upp ordentligt för att man ska kunna dra viktiga lärdomar inför framtiden.