Motion till riksdagen
2011/12:MJ423
av Solveig Zander (C)

Långsiktig bekämpning av stickmyggor i nedre Dalälven


C390

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av långsiktig finansiering för bekämpning av stickmyggor i nedre Dalälven.

Motivering

Sedan början av 2000-talet är Nedre Dalälvens Intresseförenings dotterbolag Nedre Dalälvens utvecklingsaktiebolag huvudman för den bekämpning av översvämningsmyggan Aedes sticticus som utförs med det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G (som innehåller Bti). Bekämpningsmedlet sprids från helikopter över de temporärt översvämmade områden där mygglarverna utvecklas.

En statlig utredning under ledning av landshövding Svegfors i Västerås presenterades i maj 2003 och där framkom ekonomiska garantier, ett statligt stöd på 25 milj. kr, under perioden 2004–2008. Därtill bidrog kommuner med ca 15 milj. kr. Genom kartläggning av behoven har den totala yta som kan bekämpas successivt ökat enligt följande: 2 658 ha 2–3 gånger år 2007, 2 434 ha 3 gånger år 2008, 4 187 ha 3 gånger år 2009, 8 666 ha 4 gånger år 2010 och 9 292 ha 4 gånger år 2011.

De mycket omfattande bekämpningarna år 2009 och 2010 har inneburit kraftigt ökade ekonomiska insatser. Sammantaget uppgick kostnaderna för bekämpningen dessa två år till nära 30 milj. kr (inkl. ett bestående värde 2011 av lager av Bti på 4,5 milj. kr).

För treårsperioden 2010–2012 har myggbekämpningen en totalbudget på 27 milj. kr, finansierad av överföring från 2009 med 1,975 milj. kr, från kommunerna Sandviken, Gävle, Tierp, Älvkarleby, Heby, Sala och Avesta med 9,525 milj. kr och via de regionala organen Länsstyrelsen i Gävleborgs län, Länsstyrelsen i Uppsala län, Länsstyrelsen i Västmanlands län och Länsstyrelsen Dalarnas län. Efter innevarande projektperiod behövs därför en annan mer långsiktig lösning än den nuvarande. Om bekämpning skall kunna ske efter 2012 måste denna fråga lösas inom kort. Senast i januari 2012 behöver beslut om framtiden föreligga.

Det är viktigt att framhålla i detta sammanhang att Länsstyrelsen i Gävleborg, som arbetar med den regionala landskapsstrategin, framhåller att man idag så långt man kan se inte kan ersätta Bti-bekämpningen. Bti-bekämpningen måste således pågå parallellt; se utdraget nedan från länsstyrelsen som på regeringsuppdrag arbetar med att långsiktigt begränsa de identifierade problemen med massförekomst av stickmygg i nedre Dalälvsområdet.

LÅNGSIKTIG FINANSIERING AV STRATEGIN OCH BEKÄMPNINGEN NÖDVÄNDIG.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län bedömer att den viktigaste faktorn för att kunna hantera den uppkomna situationen med massförekomst av översvämningsmygg i nedre Dalälvsområdet är långsiktig finansiering. Det gäller dels finansiering av den regionala landskapsstrategin och de förslag på långsiktiga åtgärder som ingår i den, men också finansieringen av den bekämpning med Bti som enligt länsstyrelsens bedömning måste pågå parallellt. Länsstyrelsen gör i dag bedömningen att den regionala landskapsstrategin inte kommer att gå att genomföra enligt den bifogade projektplanen om inte kostnaderna täcks genom att de medel som anges i projektplanen tilldelas de inblandade länsstyrelserna. Det finns enligt länsstyrelsens uppfattning flera argument för att finansieringen av den regionala landskapsstrategin, men också finansieringen av den bekämpning med Bti som pågår i dag, huvudsakligen bör ske centralt med statliga medel.

Med hänvisning till det ovanstående är det av stor vikt att ekonomin för bekämpningen av stickmyggor i nedre Dalälvsområdet får en långsiktig lösning.

Stockholm den 29 september 2011

Solveig Zander (C)