Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att djurskyddslagen bör ses över vad gäller djurplågeri.
Allt fler personer köper en katt eller hund i avsikt att misshandla den, ofta spelas detta in och sprids på nätet eller på andra sätt. Som exempel hittade man en död hundvalp i en säck i skogen i Stockholm.
Det var bland det värsta de sett på djursjukhuset, enligt Elin Franzén, djurskyddspolis. En förundersökning inleddes. De dokumenterade skadorna visade att valpen utsatts för en långvarig och mycket allvarlig misshandel och tortyr. Den lilla tiken, sex månader gammal, hade både gamla och nya sår, ärrbildningar och tydliga sår efter snitt. Blåmärken på lårens insida tyder på att hon kan ha varit upphängd i rep. Spyor och blod i den plastpåse hon hade runt huvudet visar att hon kvävts till döds. En person med koppling till hunden kunde snabbt spåras, tack vare att valpen var ID-märkt. Hanteringen därefter gick snabbt tack vare djurpolisernas ingripande. Köparen hämtades till polisförhör och anhölls därefter av åklagare. Han släpptes senare men är fortfarande misstänkt för djurplågeri. Det framkom också att valpen Shiva levt sitt liv i en källare. Detta är bara ett av de många exempel på hur djur torteras idag, vilket är ett växande problem.
I Stockholms län har nu länspolismästare Götblad tillsatt djurpoliser i alla åtta distrikten där de har vidareutbildats i frågan. De djur som tas om hand av polismyndigheten placeras på Hundstallet, som har mycket ont om platser.
Vi har en god djurskyddslagstiftning i vårt land men idag far allt fler sällskapsdjur illa. Misshandel och regelmässig tortyr har ökat drastiskt. I dag finns bara brottet djurplågeri, som kan ge högst två års fängelse. Det finns skäl att se över djurskyddslagen och fundera över om det inte ska föras in brottet grovt djurplågeri, med maxistraff fyra år.