Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en strategiplan för en uthållig myggbekämpning i de områden där myggen utgör ett socialt och miljömässigt problem.
Dalälvens nedre del har i decennier brottats med stora myggproblem. Bland de värsta åren utmärker sig år 2000, som var riktigt besvärligt på grund av att flera översvämningar under sommaren gav extrema mängder översvämningsmygg. Boende och besökare i området kunde med svårighet vistas utomhus när myggen var som mest aktiva. Dåvarande miljöministern Kjell Larsson (s) besökte området när myggproblemen var som besvärligast och han lyckades därefter utverka statliga pengar för att starta projektet Biologisk Myggkontroll, fr.o.m. 2001 administreras projektet av Nedre Dalälvens Utvecklings AB (NedAB). Under åren 2001 och 2002 fortsatte det att utgå statligt stöd för myggbekämpning. En statlig utvärdering genomfördes 2003 ledd av Länsstyrelsen i Västmanland, som fick till följd att det statliga stödet även utgick under åren 2004–2008 (4 miljoner årligen till myggbekämpning).
Under 2009 utgick inget statligt stöd till myggbekämpning, vilket ställde till stora problem. År 2009 var nämligen en sommar med mycket regn och stora översvämningar. Översvämningsmygg ställde till enorma problem runt Dalälvsområdet och de dök upp på flera ställen i landet. Den pågående klimatförändringen med högre medeltemperatur och mer regn sommartid gynnar översvämningsmygg så att deras geografiska utbredning ökar.
Biologisk myggbekämpning har som mål att reducera myggmängderna i samhällen så att människorna kan njuta av sommaren och vistas utomhus. För att lyckas med det behövs en bättre framförhållning gällande ekonomi och bekämpningstillstånd. Därför behövs en långsiktig strategiplan för och organisation av den framtida myggbekämpningen i Nedre Dalälven-området och andra myggtäta regioner.