Motion till riksdagen
2011/12:MJ362
av Catharina Bråkenhielm (S)

Lag om märkning av katter


S2057

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör utreda möjligheten att införa en lag om märkning och registrering av katter.

Motivering

Katten hör tillsammans med hunden till Sveriges vanligaste sällskapsdjur. Ändå finns i Sverige idag över 100 000 katter som är övergivna, aldrig har haft ett hem eller som på annat sätt far illa. Katten har av tradition haft ett lågt ekonomiskt värde, vilket gör att den av alltför många behandlas som en ”slit-och-släng-vara” som man gör sig av med när man inte längre är intresserad av den. Så kallade sommarkatter, katter man skaffar som semesterförströelse och som sedan lämnas åt sitt öde när semestern är slut, är djurplågeri eftersom en katt inte klarar sig på egen hand. De övergivna katterna utsätts otvivelaktigt för ett kraftigt och utdraget lidande och går ofta en plågsam död till mötes på grund av svält, obehandlade parasitangrepp, infektioner eller skador.

Vi har i Sverige ett antal organisationer som tar hand om övergivna eller misshandlade katter. Resurserna för denna verksamhet är i huvudsak uppbyggda av gåvomedel och ideell verksamhet. Resurserna är därför alltför knappa och täcker inte de stora behov som finns. Kattens värde och status måste uppvärderas. Katter har rätt att leva ett tryggt och bra liv.

En långsiktig lösning på problemet är lagstiftning om obligatorisk märkning och registrering av alla katter. En bortsprungen eller övergiven katt kan då spåras till sin ägare. Vi har svårt att tänka oss att släppa ut våra hundar och hästar i hopp om att de ska klara sin egen försörjning. Man överger inte ostraffat en hund eller häst så att den svälter ihjäl och det finns en lag om märkning av hundar. Men tusentals katter överges och lämnas åt sitt öde varje år. Då bör det i konsekvensens namn även finnas en lag om märkning av katter.

När den nuvarande regeringen behandlade propositionen om lagen om registrering av hundar och katter lyftes frågan om märkning och registrering av katter helt sonika bort ur propositionen. Det visar att man inte alls har uppfattat problemet med övergivna eller bortsprungna katter, trots att det helt klart står i strid med djurskyddslagen att utsätta ett djur för lidande. Att överge sin katt och låta den försörja sig och skaffa skydd på egen hand är alltså ett brott mot lagen, och ägaren kan rent teoretiskt ställas till rättsligt ansvar för att ha brustit i sin vård av och omsorg om katten. I de allra flesta fall kan man dock inte ställa ägaren till svars eftersom man inte vet vem det är. Det är alltså idag lätt att utan påföljd överge sin katt. Detta är en stor och allvarlig brist i vårt rättssamhälle.

Det är en stor brist att ett välfärdsland som Sverige inte har en tillräcklig lagstiftning för ett av våra vanligaste husdjur. Därför bör regeringen utreda möjligheten att införa en lag om märkning och registrering av katter.

Stockholm den 22 september 2011

Catharina Bråkenhielm (S)