Motion till riksdagen
2011/12:MJ347
av Mikael Oscarsson (KD)

Bekämpning av mygg i nedre Dalälven


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om femåriga tillstånd för myggbekämpning i områden som är drabbade av massförekomst av mygg.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om generellt godkännande av BTI/Vectobac G.

Motivering

Den problematiska situationen med mygg i nedre Dalälvsområdet tycks ha blivit en följetong som har svårt att finna sin lösning. När regeringen fattade beslut om bekämpning under den gångna säsongen, åtföljdes det av en kravskrivelse om extraordinära insatser i form av uppföljning av faunan före och efter bekämpningen. Genom kravet belastades myggbekämpningsprojektet med kraftigt ökade kostnader för ytterligare personal, införskaffandet av ett stort antal insektsfällor och drift.

Uppföljningens utformning var direkt hämtad från en utredning där författarna själva tydligt visade att de bara presenterar ett förslag som krävde diskussion före igångsättning. Förutom kraftig fördyring innebär avsaknaden av dialog att utformningen till dels är direkt felaktig i relation till vad som ska studeras.

Redan i dag vet vi dock, utifrån svenska och internationella erfarenheter, att inga andra än stickmyggslarverna påverkas av bekämpningen vid den dos som används i Sverige. Även om man aldrig kan utesluta att någon organism vid något tillfälle kan påverkas av bekämpningen, finns det efter 30 år av forskning inget som tyder på att det finns risk för några betydande miljöeffekter. Därför är det beklagligt att verksamheten med att bekämpa myggen inte ges längre framförhållning än ett år. Varje år måste regeringen ta beslut – trots att problemet återkommer varje år, förutom torrår.

Vi vet nu också att det krävs ett nationellt ansvarstagande, då den s.k. sticticus-myggan nu sprids till andra delar av landet i ökande utsträckning. Varför då lägga så stort fokus på att undersöka bekämpningsmedlet BTI/Vectobac G, som om och om igen visar sig vara ofarligt – för alla utom myggen.

Jag menar att tillståndet att sätta in BTI/Vectobac G i nedre Dalälvsområdet och andra platser där myggen invaderar, bör vara åtminstone femårigt och bekämpningar kunna sättas in som vore det fråga om brand – det vill säga omgående vid behov och utan att yttrande först ska inhämtas från alla berörda myndigheter och instanser. Självklart borde även BTI/Vectobac G godkännas av Kemikalieinspektionen på mer generell basis för den typ av bekämpning som krävs i nedre Dalälvsområdet – något som tycks vara självklart i andra länder som använder sig av det.

Stockholm den 28 september 2011

Mikael Oscarsson (KD)