Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell förvaltningsplan för säl och skarv.
Sälstammen har efter en kraftig nedgång i mitten på 80-talet ökat i omfattning. Även när det gäller populationen av främst mellanskarv noteras en mycket kraftig ökning. Siffror från Fiskeriverket visar på en mångdubbling sedan 70-talet, från tusentalet till dagens siffror med över 200 000 individer.
Den här utvecklingen, vilken i sig får anses glädjande, för dock med sig ett tillstånd av obalans vilket genererar en rad negativa konsekvenser. Ett alltför stort antal av säl och skarv ställer till med stora problem för fisket, både yrkesfisket, sportfisket och husbehovsfisket. En av Sveriges basnäringar, yrkesfisket, drabbas extra hårt genom att säl- och skarvbestånden konsumerar stora mängder fisk lämpad för mänsklig konsumtion.
De synliga skadorna är dock bara en del av problemet för yrkesfisket. 80 % av skadorna orsakade av säl och skarv på all sorts fångad fisk är av sådan omfattning att fisken inte går att använda till annat än att malas ned till foderfisk.
När vi människor genom vårt levnadssätt rubbar balansen i det ekologiska systemet bör ambitionen vara att verka i en riktning där balansen återställs. Den kontrollerade jakten på älg, råddjur, vildsvin m.m. syftar till detta. En sådan anpassning bör ske vad gäller såväl säl- som skarvbestånden, eftersom de inte kan tillåtas växa till sig okontrollerat, till skada bland annat för svensk fiskenäring och därmed även för svenska fiskekonsumenter.
Ska regeringens ambition om en levande havsmiljö tillsammans med ett levande, kustnära fiske uppfyllas, måste en balans uppnås mellan fiskbeståndens återväxt, sälens och skarvens antal och yrkesfiskarnas fångstmöjligheter.
Därför bör möjligheterna till att upprätta nationell förvaltningsplan även för säl- och skarvbestånden runt våra svenska kuster ses över.