Motion till riksdagen
2011/12:MJ281
av Jens Holm m.fl. (V)

Kemikalier i vår omvärd


V221

1 Innehållsförteckning

2 Förslag till riksdagsbeslut 2

3 Bakgrund 4

4 Förändring av Reach 4

5 Strängare nationella förbud 4

6 Införande av en mellanstatlig kemikaliepanel 4

7 Ett grönt kemikalieinstitut 5

8 Öronmärkta pengar till olika forskningsområden 5

9 Nanoteknologi 5

10 Kemikalier i den offentliga upphandlingen 5

11 Farliga ämnen i livsmedelsförpackningar 6

12 Förbud mot farliga kemikalier 6

13 Parakvat 7

2 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förändringar av Reach.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att EU:s regelverk bör ge enskilda länder större möjlighet att införa strängare regler av miljö- och folkhälsoskäl.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av en mellanstatlig kemikaliepanel.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av ett grönt kemikalieinstitut.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om öronmärkta pengar till miljötoxikologisk forskning.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nanoteknik.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kemikalier i den offentliga upphandlingen.1

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om triklosan.

  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om azofärgämnen.

  10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett förbud mot PFOA.

  11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nonylfenoletoxilat.

  12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett förbud mot blyammunition samt utfasning av bly i elektronikprodukter samt i varor som barn kommer i kontakt med.

  13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett förbud mot triklosan, triklokarban och silver som tillsatser i olika konsumentprodukter.

  14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett totalförbud mot bisfenol A.

  15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett förbud mot dekaBDE samt om att se över möjligheterna att förbjuda användning av andra farliga bromerade flamskyddsmedel.

  16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa regler som helt förbjuder skadliga kemikalier, metaller och doftämnen i barns leksaker.2

  17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att leva upp till riksdagens beslut om parakvat.

1 Yrkande 7 hänvisat till FiU.

2 Yrkande 16 hänvisat till CU.

3 Bakgrund

Det finns över 100 000 olika kemikalier inrapporterade i EU, men vi har enbart kunskap om några få procent av dessa. För att klara en säker kemikalieanvändning krävs således ökad forskning och ett mer heltäckande regelverk både nationellt och på EU-nivå.

4 Förändring av Reach

EU:s kemikalielagstifning Reach började som ett ambitiöst projekt men har successivt urvattnats. Reach är därför i stort behov av förändringar för att förbättra hanteringen av kemikalier i EU. Vi anser att Sverige bör ta initiativ till att skärpa Reachs regler inom framförallt följande områden:

Vad som ovan anförs om förändringar av Reach bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

5 Strängare nationella förbud

EU:s regelverk bör ge enskilda länder större möjlighet att införa strängare regler av miljö- och folkhälsoskäl. Det är rimligt att en högre politisk miljöambition i sig ska kunna vara ett skäl för att godkänna strängare regler i ett medlemsland. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

6 Införande av en mellanstatlig kemikaliepanel

Det är mycket viktigt att vi får en större kunskapsbas om kemikaliernas påverkan varför vi föreslår att en kemikaliepanel, likt FN:s klimatpanel, inrättas. I denna panel ska oberoende forskare inom olika kompetensområden mötas för att utveckla och förbättra kunskapen om kemikalier samt deras betydelse för människa och miljö. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

7 Ett grönt kemikalieinstitut

Grön kemi, dvs. miljöanpassade kemikalier från förnybara råvaror istället för oljebaserade råvaror, är en viktig del i en hållbar kemikalieproduktion och kemikalieanvändning. Vi anser att detta område behöver utvecklas mer och föreslår, i likhet med Kemikalieinspektionen, att möjligheten att inrätta ett svenskt kemikalieinstitut utreds. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

8 Öronmärkta pengar till olika forskningsområden

Sverige har tidigare haft en solid forskningstradition inom miljögiftsforskningen, men vi har tyvärr halkat efter. Trots detta har vi fortfarande en viktig roll internationellt, vilket vi bör tar tillvara på. Ett mycket viktigt forskningsområde är det miljötoxikologiska området. Dessvärre har inga pengar avsatts till sådan forskning de senaste två åren. Vi anser därför att öronmärkta pengar till miljötoxikologisk forskning bör införas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

9 Nanoteknologi

Nanoteknik innebär att man ändrar partikelstorlek, vilket gör att ämnen kan få andra egenskaper än normalt. Tekniken kan användas inom en mängd olika områden. Idag används det främst för ytbeläggningar, men användningen ökar inom alla branscher. I och med att storleken på partiklarna ändras påverkas miljö och hälsa på ett annat sätt än med större partiklar. Kunskapsläget är fortfarande mycket begränsat varför det behövs höga säkerhetskrav samt ökad forskning inom området. Reachförordningen behöver ses över så att den även omfattar nanopartiklar, och anmälningskrav för de produkter som innehåller nanomaterial behöver införas. Vad som ovan anförs om nanoteknologi bör riksdagen ge regeringen till känna.

10 Kemikalier i den offentliga upphandlingen

Vi ser en stor potential att miljöanpassa den offentliga upphandlingen ytterligare för att på så sätt få fram bättre produkter med mindre gifter. I den offentliga upphandlingen bör substitutionsprincipen användas i alla lägen så att farliga ämnen byts ut överallt där det är möjligt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

11 Farliga ämnen i livsmedelsförpackningar

Bisfenol A, triklosan och azofärgämnen är några exempel på farliga ämnen som förekommer i livsmedelsförpackningar och andra produkter som kommer i kontakt med livsmedel. Vi vill införa ett förbud mot de farliga ämnen som är i nära kontakt med livsmedel. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

12 Förbud mot farliga kemikalier

Vad som ovan anförs om farliga ämnen bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

13 Parakvat

Det farliga bekämpningsmedlet parakvat är förbjudet i Sverige och inom hela EU. Men merparten av den soja som används i Sverige och EU kommer från Sydamerika. Där förekommer storskalig användning av parakvat när soja odlas, trots att det kan skada människor och miljö. I april 2011 beslutade riksdagen att Sverige inom EU och internationellt ska fortsätta att arbeta för att användningen av bekämpningsmedlet parakvat stoppas. Riksdagen beslutade också att lantbrukare ska ges förutsättningar att sluta köpa djurfoder som odlats med hjälp det giftiga bekämpningsmedlet. Vi kräver att regeringen lever upp till det beslutet samt skyndsamt redovisar för riksdagen på vilket sätt man arbetat med parakvatfrågan sedan riksdagsbeslutet i april 2011. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2011

Jens Holm (V)

Torbjörn Björlund (V)

Siv Holma (V)

Hans Linde (V)

Kent Persson (V)

Jonas Sjöstedt (V)