Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till att avveckla såväl EU-stöd som svenskt statligt stöd till all fiskeverksamhet som inte är miljömässigt hållbar.
Till följd av överfiskning är den svenska fiskeflottan överetablerad. Det finns bedömare som menar att flottan i det närmaste skulle behöva halveras för att nå ens en acceptabel lönsamhet. Överetableringen gäller fiskefartyg och fiskeredskap i förhållande till resursbasen, fiskbeståndet, inte i förhållande till marknaden. Det övergripande målet för den gemensamma fiskeripolitiken inom EU är att nyttjandet ska vara hållbart ur ekonomiskt, miljömässigt och socialt hänseende. Nationella regler kan medlemsländerna införa endast i begränsad omfattning.
Om vi ska kunna nyttja havets rikedomar även i framtiden måste vi ställa om till ett mer uthålligt fiske. Alltså rör frågan om att vi måste återställa balansen när det gäller världens fiskbestånd inte bara människans önskan om att äta fisk även i framtiden, utan den är viktig också för hela den biologiska mångfalden. Livskraftiga fiskbestånd och fungerande ekosystem är en förutsättning för människans välfärd.
Världsnaturfonden (WWF) rekommenderar konsumenterna att inte köpa fisk och skaldjur som finns med på Artdatabankens lista över hotade arter, den så kallade rödlistan, exempelvis hälleflundra, ål, gråsej, marulk, rödtunga, rockor, vildlax från Östersjön, torsk, blåfenad tonfisk och tropiska räkor.
Idag förekommer olika former av statligt stöd via länsstyrelserna till olika typer av fiskeverksamhet. Men det är inte rimligt att det utbetalas statligt stöd till fiskeverksamhet som är miljömässigt ohållbar, till exempel ålfiske eller fiske av andra arter som finns på Artdatabankens rödlista. Därför bör regeringen arbeta för att avveckla allt EU-stöd och svenskt statligt stöd som gynnar ett ohållbart fiske. Det ska inte utgå skattemedel från vare sig EU eller svenska staten som ökar fisketrycket på hotade arter.