Motion till riksdagen
2011/12:MJ227
av Lars Gustafsson (KD)

Utvärdering av miljön och hälsan inom äggproduktionen


KD584

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utvärdering av miljön och hälsan inom äggproduktionen.

Motivering

EU har beslutat om en förbättrad djurhälsa för burhöns genom nya krav på burar för höns. Vid årsskiftet 2011/12 ska samtliga EU-länder ha uppfyllt kravet, men en genomgång visar att endast 14 av EU:s 27 medlemsländer kommer att ha genomfört förändringarna vid årsskiftet.

I Sverige har redan höns- och äggproducenterna infört de nya burarna med åtföljande krav. Vad som emellertid inte uppmärksammats är de hälsoproblem som finns vid äggproduktion med så kallade frigående höns. Jämfört med äggproduktion med burhöns uppstår betydligt större hälsoproblem för djuren med exempelvis spolmask och damm. Det fordrar också mer användning av olika preparat för att upprätthålla djurhälsan. Dessutom medför denna produktionsform också sämre arbetsmiljö och hälsoproblem för dem som arbetar där.

Det behövs en utvärdering av denna problematik eftersom efterfrågan på ägg från frigående höns hela tiden ökar. Någon omfattande studie på ämnesområdet har inte genomförts, men de få som finns visar bland annat på markant ökad halt av stoft i lokaler med frigående höns jämfört med utrymmen för burhöns. För konsumenter upplevs begreppet frigående höns som ett positivt begrepp man oftast inte känner till vad som i realiteten avses och hur produktionen i realiteten fungerar. Att frigående höns inom äggproduktionen upplever mer stress och utsätts för större hälsorisker är det få som känner till. Begreppet burhöns blir också vilseledande då burar mycket väl kan vara anpassade till större eller mindre grupper. Hälsoproblemen bland frigående höns innebär också en högre användningsgrad av ammoniak och maskmedel. Äggen från frigående höns har också en högre kopparhalt än andra ägg.1

En utvärdering av miljö- och hälsoeffekterna i äggproduktionen i Sverige är nödvändig för att säkra ett av våra viktigaste livsmedel. Kvaliteten är också avgörande för hur svensk äggproduktion ska hävda sig i den internationella konkurrensen. Det är dessutom viktigt att konsumenterna känner till de för- och nackdelar som finns med olika metoder inom äggproduktionen.

Stockholm den 29 september 2011

Lars Gustafsson (KD)


[1]

Fossum et al., 2009, Studie vid Statens veterinärmedicinska Anstalt.