Motion till riksdagen
2011/12:MJ205
av Ann-Kristine Johansson (S)

Gemensam nordisk målsättning för jord- och skogsbruk


S2073

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en gemensam nordisk målsättning för ett hållbart jord- och skogsbruk.

Motivering

I Norden finns unika naturtillgångar i form av skog och åkrar. Förutsättningarna för de nordiska länderna är väldigt lika varandra och innebär stora möjligheter. Därför är det av politisk vikt att vi hittar gemensamma målsättningar med jord- och skogsbrukspolitiken i Norden för att ge näringarna stöd i att utvecklas och minska sina utsläpp, producera livsmedel, bioenergi/bränsle och ersätta produkter som baseras på fossil energi.

Världens bönder måste byta till mera hållbara och produktiva jordbrukssystem för att klara av att möta behovet av mat för den växande världsbefolkningen och agera mot klimatförhandlingarna. Det är av största vikt att vi i Norden anlägger ett globalt perspektiv och kopplar samman klimatfrågan med lösningen på världens energiproblem och frågan om hur livsmedelsresurserna ska räcka till alla på jorden. Vi behöver göra gemensamma ansträngningar för att hitta gemensamma nordiska målformuleringar baserade på vad vi ska använda marken till och om vi ska satsa på produktion av livsmedel eller bioenergi och bränsle – eller både och. Frågeställningarna innehåller självklart vissa intressekonflikter som bör diskuteras.

I Danmark har politiken fastställt en långsiktig målsättning för natur, miljö och lantbruk: ”Grøn vækst”. Visionen för framtiden innehåller miljö- och naturplan 2020, tillväxtorienterat lantbruk, regelförändringar och en tydlig inriktning på förnybar energi och investeringar i natur, miljö och tillväxt samt en kraftfull forskningssatsning.

I Sverige har drygt 400 000 arbetstillfällen anknytning till de gröna näringarna. Detta innebär att varje bonde och skogsbrukare ger arbete åt ytterligare drygt tre personer. De arbeten som skapas finns oftast på landsbygden och i två av tre kommuner bidrar de gröna näringarna med var femte arbetsplats.

Mångfalden på landsbygden kan öka ytterligare genom diversifierat företagande i form av småskalig livsmedelsproduktion, turism, hästhållning, grön rehabilitering osv. Företagarna inom den gröna sektorn är oerhört beroende av politiska beslut och det är därför viktigt med goda och hållbara förutsättningar.

Därför är en gemensam nordisk målsättning för jord och skogsbruket, allt från livsmedelsproduktion till produktion av biobränsle, av stor vikt.

Stockholm den 26 september 2011

Ann-Kristine Johansson (S)