Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att införa ett svenskt fartygsvärn.
Sverige är ett land med en lång och rik sjöfartshistoria. En del av denna historia levandegörs varje år av de privata entusiaster som lägger ned enorma mängder tid och pengar på att bevara och restaurera kulturhistoriskt värdefulla fartyg. Genom att dessa fartyg används och visas upp kommer arbetet också allmänheten och turistnäringen till del.
Tyvärr har man på senare tid kunnat se en negativ utveckling där allt fler entusiaster ger upp och alltfler kulturellt betydelsefulla svenska fartyg förfaller eller försvinner till utlandet.
Om utvecklingen skall kunna vändas krävs det ett ökat stöd från staten.
Norge har idag ett nästan 20 gånger större statsstöd till bevarandet av historiska båtar än vad Sverige har. Den norska motsvarigheten till Riksantikvarieämbetet har fått ansvar för de flytande byggnadsminnena. De har den lagliga möjligheten att freda kulturhistoriskt intressanta fartyg och därmed säkerställa deras fortlevnad och att fartygen stannar i landet. I Norge gäller också generellt att fartyg äldre än 50 år behöver tillstånd från riksantikvarien för att få föras ut.
Det praktiska fartygsbevarandet har organiserats genom att så kallade fartøyvernsenter har skapats för att samla resurser för renovering av traditionella fartyg. Idag finns det tre fartøyvernsenter.
Vår bedömning är att den svenska staten bör påta sig ett större ansvar för bevarandet av denna del av det marina kulturarvet och att regeringen, med inspiration från den norska modellen, snarast möjligt bör utreda möjligheten att införa ett svenskt fartygsvärn.