Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att Kulturrådet stöttar utvecklingen av det viktiga dataprogrammet Sofie och ny digitalteknik för bevarandet av kulturarvet.
År 1992 startade Västerbottens museum utvecklingen av museidatabasen Sofie. Idén var från början att Västerbottens museum hade ett skriande behov av att registrera de egna samlingarna. Ganska snabbt visade det sig att det fanns många fler museer som hade behov av att få ett bättre system för registreringen av sina samlingar. Många hade enkla datasystem, andra bara enkla registerkort. Samtidigt blev det allt viktigare att få ordning på ”vårdberget” och tillgängliggöra samlingarna, från centralt håll avsattes pengar för detta och Sesam kom att bli ett sådant projekt. Allting rullade sedan på ganska snabbt. Hembygdsrörelsen och många museer köpte Sofie. Versionerna avlöste varandra, den timanställde utvecklaren fick anställas på mer fastare bas och museet avsatte en tjänst för support och utbildning. År 2002 fick museet det första finansiella bidraget från Statens kulturråd och detta var nödvändigt för att skynda på utvecklingen av databasen, skapa användarmanualer och underhålla användarna. Statens kulturråd har bara tidvis stöttat utvecklingen vidare via några få tillfälliga bidrag. I övrigt finansieras Sofie via supportavgifter och egeninsats från Västerbottens museum.
Museidatabasen Sofie har idag en bredare plattform och en ny version. Den nya versionen är mer flexibel i meningen att det är möjligt att i större grad utforma blanketter, relationer och fält för både utseende och funktionalitet allt enligt individuella och olika organisationers krav. Programmet anpassas efter behov, resurser och teknisk kompetens inom organisationerna som efterfrågar systemet. Det är några av delarna som utmärker användbarheten i den nya versionen.
Programstrukturen i den nya versionen är nu förberedd för utbyte av data med andra system.
Idag har Sofie en bit över 400 användare och är med detta Sveriges största datasystem för museer och relaterade verksamheter. Systemet har en framtid, och många museer, kommuner, ideella organisationer m fl har behov av registrering i databas och kanske inte heller i första hand önskar byta till nya system. Vi har dock kommit till det läget att vi bör byta plattform för att anpassa Sofie till befintliga söksystem både nationellt och internationellt (för närvarande Europeana) samt hitta nya finansieringslösningar för att kunna driva Sofie vidare. Vi Socialdemokrater anser att det är viktigt att stödja teknisk utveckling, och vi tror att kombinationen av teknisk utveckling och kompetens på området moderna datasystem är ett vinnande koncept. Därför bör regeringen ge Kulturrådet i uppdrag att beakta behovet av ny teknik och utveckling av museidatabasen Sofie.