Motion till riksdagen
2011/12:Kr230
av Maria Lundqvist-Brömster (FP)

Nationellt skogsmuseum i Lycksele


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för att inrätta ett nationellt skogsmuseum med lokalisering i Lycksele.

Motivering

Skogsmuseet i Lycksele, grundat 1982, är ett kulturhistoriskt museum med ansvar för skogs- och skogsbrukshistoria i Västerbottens län. Skogsmuseet drivs i bolagsform och ägs idag av Lycksele kommun (51 %) och Region Västerbotten (49 %). Museets uppdrag är att arbeta med insamling, dokumentation, utställningsverksamhet och forskning beträffande skogsbruk och flottning. Ägardirektivet lyfter särskilt fram insatser för att kommunicera och marknadsföra skogens roll i framtidens samhälle. Museet ska också arbeta med information och pedagogisk verksamhet.

Skogsmuseet i Lycksele är det enda helårsöppna skogsmuseet i landet med samlingar, arkiv, forskning och specialutbildad personal. Samlingarna rymmer bl.a. en av Europas få stora, historiska skogsmaskinsamlingar, vars innersta kärna härstammar från SCA, liksom ett i museivärlden unikt dendrokronologiskt laboratorium med tillhörande forskning på internationell nivå. Ett nytt tillskott till museet är Birger Nordins unika samiska samling, som permanent deponerats på Skogsmuseet. Denna samling består av cirka 2 500 föremål: bruksföremål, äldre samisk litteratur, konst och textilier.

Att just Sverige har det sett till resurserna minsta skogsmuseet i Norden är häpnadsväckande med tanke på att själva skogsnäringen i Sverige är störst i Norden. Samtidigt har Skogsmuseet lyckats hävda sig väl i förhållande till sina nordiska systermuseer när det gäller regelbundet samarbete och årligen återkommande seminarier. Under år 2014 när Umeå är Europas kulturhuvudstad planerar museet att stå som värd för den nordiska skogshistoriska konferensen.

2011 initierade Skogsmuseet bildandet av det skogliga nätverket Skogsriket mellan skogsmuseer, museer med skogliga samlingar och skogshistoriska sällskap samt SLU. Nätverket arbetar med olika samarbetsprojekt, t.ex. en landsomfattande skoglig webbdatabas. Skogsmuseet har också ett nära samarbete med Umeå universitet, Sveaskog och andra skogsbolag, Skogtekniska klustret, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet.

Ett centralt mål för Skogsmuseet är att få status som ett nationellt ansvarsmuseum, ett skogshistoriskt centrum för att spegla den boreala skogens och skogsbrukets historia, nutid och framtid. Självklart behöver Sverige ett sådant nationellt skogsmuseum. Förhoppningen är att verksamheten ska kunna utvecklas till ett verkligt skogsvetenskapligt centrum – en nationell och internationell mötesplats för det skogshistoriska arvet och skogens framtid.

Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 30 september 2011

Maria Lundqvist-Brömster (FP)