Motion till riksdagen
2011/12:Kr228
av Carin Runeson och Olle Thorell (S)

Ekomuseum Bergslagen


S2194

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Ekomuseum Bergslagen.

Motivering

Landskap, minne, människa är ord som hör ihop. Den europeiska landskapskonventionen vill nu lyfta fram och få igång arbetet runt dessa ord. Det är begrepp som passar även ett ekomuseum.

Stiftelsen Ekomuseum Bergslagen har verkat i drygt tjugo år. Verksamheten började som ett museiexperiment men har allt eftersom åren gått utvecklats till en stark samarbetsorganisation (Stiftelsen Ekomuseum Bergslagen) mellan sju kommuner och två län: Smedjebackens och Ludvika kommuner i Dalarna samt Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Hallstahammar och Surahammar i Västmanland. I nätverket ingår även två länsmuseer: Dalarnas museum och Västmanlands läns museum.

Ekomuseum Bergslagen är ingen byggnad med samlingar av föremål. Det är ett museum utan väggar uppbyggt kring en rad välbevarade och viktiga sevärdheter i Bergslagen som berättar om människors liv och arbete genom tiderna.

Ekomuseum Bergslagen sträcker sig över ett förhållandevis stort geografiskt område. Det är mer än 15 mil mellan Säfsnäs i nordväst till Strömsholm i söder. Besöksmiljöerna uppvisar olika teman, exempelvis hyttor, smedjor, kolartorp och gruvor men också bergsmansgårdar, kraftverk och konstutställningar. Allt är bevarat för att ge besökaren insikt i hur järn har brutit bygd i Bergslagen.

Miljöerna är av stort industri- och kulturhistoriskt värde och intresse och binder samman nutidens befolkning med Bergslagens unika historia. Inte minst för skolorna i området är Ekomuseum Bergslagen en stor och identitetsskapande kunskapsresurs.

Rent organisatoriskt är Ekomuseum i Bergslagen en liten verksamhet med stöd av ideella krafter. Samarbetet med kommunerna sker via kultur- och turistverksamheten. Ekonomin bärs av stiftarnas årliga fasta bidrag, men för att finansiera verksamheten har också medel ur statliga fonder och från EU krävts samt erhållits.

Ekomuseum Bergslagen är vid det här laget en välkänd och uppskattad verksamhet med många besökare och har även tilldelats internationella utmärkelser. Museet ingår i såväl ett nationellt som ett internationellt nätverk av ekomuseer.

Det är av största vikt att ytterligare utveckla museet med tanke på det kulturhistoriska värdet samt betydelsen för kommunerna och deras besöksnäring. Ekomuseet är och bör också vara ett verktyg i arbetet med landskapets minne.

För att medge möjlighet till långsiktig planering och utveckling bör Ekomuseum Bergslagen få bättre möjligheter att fortsätta sin ovärderliga verksamhet. Att i dag lyfta fram och synliggöra historien och grunden till vårt samhällsbygge är en god inteckning i framtiden.

Stockholm den 28 september 2011

Carin Runeson (S)

Olle Thorell (S)