Motion till riksdagen
2011/12:Kr224
av Jörgen Hellman och Christina Oskarsson (S)

Utöka stödet till museer


S2012

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om stöd till museer.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om stöd till länsmuseernas arbete med kulturarvet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vägskyltning till länsmuseerna.1

1 Yrkande 3 hänvisat till TU.

Motivering

Kultur är en viktig grundpelare i vår välfärdsmodell. Det skapar möjlighet för oss att formulera drömmar, ge uttryck för känslor, skapa identitet och bryta sociala mönster.

Idag finns stora skillnader mellan olika gruppers tillgång och möjlighet till att konsumera kultur. Vi vet att det spelar roll var i Sverige du bor, vilken social bakgrund du har, hur gammal du är, om du är man eller kvinna osv. Målsättningen måste vara att kultur ska komma alla till del – det är en demokratisk rättighet. Därför ska det vara lätt att ta del av den kultur som finns runt omkring oss.

Fria entré-reformen på nationella museer under åren 2004–2006 var en stor succé. Flera museer vittnar om att helt nya grupper lockades att besöka deras verksamhet och att antalet besökare ökade med cirka 160 procent under åren 2004–2006. Borttagandet av fri entré-reformen har lett till att besöksantalet sjunkit, och det visar att ett museibesök för många är en kostnadsfråga men att det inte saknas intresse att ta del av kultur. Vi vänder oss därför emot de krafter som av ideologiska skäl vill skära ned på kulturen för att istället finansiera inkomstskattesänkningar. Vi anser att staten måste öka tillgängligheten igen genom att återinföra fri entré på de statliga museerna samt verka för att fri entré även införs på de regionala museerna.

Genom att stärka de statliga museernas samarbete med regionala museer kan vi få en bättre långsiktighet. Verk som inte visas utan idag förvaras i källarvalv eller förråd bör i högre utsträckning lånas ut till andra museer. När staten genom arbetsmarknadsanslaget stödde länsmuseerna genom det så kallade Accessprojektet, arbetet med att systematisera, bevara och tillgängliggöra museernas samlingar, gjordes ett mycket viktigt arbete med att säkra och tydliggöra det regionala kulturarvet. Det återstår dock mycket att göra för att säkra det regionala kulturarvet. Det är ett ständigt pågående och angeläget arbete som inte får avstanna. Därför bör länsmuseerna få stöd för sin verksamhet med att dokumentera och tillgängliggöra kulturarvet.

Länsmuseer är ett värdefullt resmål för landets invånare, men också för många turister. Det är angeläget att vägskyltning sker på ett trafiksäkert sätt och att man också tillgodoser rimliga krav från lokala företag och andra intressenter. Önskemålen är många om skyltar mot små och spännande platser, mot sådant som är typiskt för bygden och mot de stora sevärdheterna, varför gränsdragning kan vara svårt. En ny vägmärkesförordning innebär bland annat en minskad grad av detaljstyrning. Det ökar Vägverkets möjligheter att anpassa vägskyltningen utifrån lokala behov. Enligt vår mening är länsmuseerna idag en mycket angelägen sevärdhet och borde därför få brunvit skyltning i varje län.

Stockholm den 21 september 2011

Jörgen Hellman (S)

Christina Oskarsson (S)