Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bevara och utveckla Klaverens Hus.
Numera tillverkas inga pianon, flyglar, orgelharmonier eller självspelande klaverinstrument i Sverige. Annat var det förr – och allt finns i Klaverens Hus.
Den svenska tillverkningen av klaverinstrument började utvecklas under senare delen av 1700-talet och har omfattat mer än 300 pianofabriker och minst lika många orgelfabriker. Verksamheten började minska under 1940-talet och sen mitten av 1980-talet finns inte en enda fabrik kvar. Instrument, ritningar, fabrikshistoria och kunskap har hamnat på soptippen. Stora delar av ett kulturarv har gått förlorat.
Från 1977 och fram till 1998 samlade privatpersoner instrument för att rädda det som gick. 1998 bildades Föreningen Klaverens Hus, då med ledamöter från f d Musikaliska Akademiens klavernämnd som initiativtagare. Svenskbyggda klaverinstrument och deras fabrikshistoria skulle få en chans att bevaras.
Hittills har Klaverens Hus samlat ca 560 svenskbyggda instrument och en stor mängd industriminnen från klaverinstrumenttillverkningen i Sverige från 1770-talet och 200 år framåt. I föreningen inventerar, dokumenterar och konserverar man instrument, verktyg, maskiner och annat material från de nedlagda fabrikerna. Genom intervjuer och inspelningar dokumenterar man pianisters interpretationer och spelteknik. Dokumentationen innehåller omfattande forskning och registerhållning.
Detta är världsunikt! Samlingarna innehåller den industrihistoriska aspekten. Av dessa 560 instrument är många sällsynta och unika, och här finns även världsunika instrument. Samlingarna har sin tyngdpunkt i perioderna efter ca 1850 till det bittra slutet runt 1987.
Det är tydligt att verksamheten i Klaverens Hus inte främst är av lokal karaktär utan i högsta grad är av nationellt intresse för vårt kulturarv. Samlingarna kan mer än väl mäta sig med de främsta internationella motsvarigheterna. Denna typ av verksamhet kan inte heller bedrivas enbart av ideella krafter utan det behövs också ett nationellt engagemang. I Statens musiksamlingar ingår även Musikmuseet som också har en stor samling klaverinstrument. Denna samling och Klaverens Hus samling kompletterar varandra snarare än överlappar varandra.