Motion till riksdagen
2011/12:K395
av Per Lodenius (C)

Information på lättläst svenska


C326

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillgång till lättläst information.

Motivering

Sveriges myndigheter och kommuner ska vara öppna och tillgängliga för alla. Som en del i detta måste språket i information från offentlig förvaltning vara begripligt för alla medborgare. Detta finns också reglerat i ett flertal lagar och direktiv, bland annat förvaltningslagen (7 §) och regeringens förvaltningspolitiska proposition (2009/10:175 s. 53), förordningen om de statliga myndigheternas ansvar för genomförandet av integrationspolitiken (1986:856), förordningen om myndigheternas ansvar för genomförandet av handikappolitiken (2001:526) och språklagen (2009:600).

Särskilt språklagen och förordningen om myndigheternas ansvar för handikappolitiken, med riktlinjer och tolkningar, poängterar att information ska utformas med tanke på människors olika kommunikativa behov, bland annat att omkring en fjärdedel av befolkningen är läsovan eller har lässvårigheter. För många människor med läsovana eller lässvårigheter är information på så kallad lättläst svenska till stor nytta, kanske till och med avgörande, för att kunna tillgodogöra sig information från myndigheter och andra samhällsinstanser.

Trots tydliga krav om myndigheternas ansvar att se till att deras information är tillgänglig för alla medborgare, saknar fortfarande många myndigheter och kommuner viktig information på lättläst svenska. Bland annat saknar 70 procent av landets 290 kommuner och 58 procent av 228 myndigheter information på lättläst svenska på sina webbplatser.

Arbetet med att ta fram lättläst information från myndigheter och kommuner går alltför långsamt, trots att det finns krav på att man ska tillgodose behovet för personer med lässvårigheter. Flera av landets mest medborgarnära myndigheter bör därför få utökade krav i sina regleringsbrev att arbeta med att göra sin information tillgänglig för personer som av olika anledningar har svårigheter att tillgodogöra sig skriftlig information. Bland annat bör detta ske genom att man erbjuder lätt tillgänglig information på lättläst svenska.

Stockholm den 3 oktober 2011

Per Lodenius (C)